h

Opening historische Rampjaarroute Oude Hollandse Waterlinie

16 april 2016

Opening historische Rampjaarroute Oude Hollandse Waterlinie

Foto: MBZH

1672 staat bekend als Rampjaar in de Nederlandse  geschiedenis. De republiek was ‘redeloos, radeloos en reddeloos’, zo luidt het gezegde. Niet voor niets: het leed en de enorme kosten van de Frans-Nederlandse oorlog brachten het land op de rand van de afgrond. Een 42-kilometer lange wandel-, fiets- en vaarroute door het Groene Hart houdt deze geschiedenis levend. SP-gedeputeerde Rik Janssen onthulde woensdag in Nieuwkoop een van de nieuwe informatieborden.

De provincie Zuid-Holland heeft zeven erfgoedlijnen. Een ervan is de Oude Hollandse Waterlinie. Deze gaat over het Rampjaar 1672. In dat jaar viel Frankrijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen en begon de Frans-Nederlanse Oorlog, ook bekend als de Hollandse Oorlog.

De informatieborden langs de historische Rampjaarroute  illustreren de  opmars van het Franse leger in 1672 en de tegenstand van het Staatse leger. Dit speelde zich af in de huidige Zuid-Hollandse gemeenten Bodegraven, Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Woerden hoort nu bij Utrecht.

De nieuwe informatieborden staan onder meer bij voormalige wachtposten bij de Groene Jonker in Nieuwkoop en aan het Woerdense Verlaat. Bij de route hoort een vouwkaart met onderwaterzetting van het hele gebied tussen Muiden en Gorinchem in 1672.

De wandel-, fiets- en vaarkaart is verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland. De digitale versie is te downloaden via de website Struinen en vorsen. De historische Rampjaarroute loopt langs de mooiste plekjes van het Groene Hart  is voorzien van verschillende nieuwe picknickplaatsen.

 

U bent hier