h

Werkbezoek Europarlement Brussel

11 april 2016

Werkbezoek Europarlement Brussel

Foto: SP / vng.nl

Onlangs bezocht SP-Statenlid Hans Slooter samen met Statenleden van andere partijen het Europees parlement in Brussel. Slooter zag in de Europese wandelgangen een overvloed aan bureaucratie, organisaties en lobbyisten. Desondanks gebeuren er in Brussel ook nuttige dingen die Europese landen wel degelijk gezamenlijk goed moeten aanpakken. Grensoverschrijdend beleid voor lucht- en waterkwaliteit is hier een goed voorbeeld van.

Ook het provinciebestuur van Zuid-Holland, waar ook de SP in zit, heeft doelen gesteld die (deels) samenhangen met de Europese politiek. Belangrijke voorbeelden zijn duurzame en innovatieve energie-  en voedselvoorziening en schoon en slim transport en vervoer (over water).

Deze doelen komen terug in de Europa-strategie 2016-2019, die Provinciale Staten eind 2015 hebben vastgesteld. Om deze doelen te bereiken, werkt Zuid-Holland onder meer samen met de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland: de zogenoemde P4.

Slooter zit  in Zuid-Holland namens de SP in de provinciale werkgroep Europa. Deze komt vier keer per jaar bij elkaar en bereidt de behandeling van Europese onderwerpen in Provinciale Staten voor. Met collega's uit deze werkgroep bracht hij het werkbezoek aan Brussel.

Vervoer over water
Belangrijke onderwerpen in de gesprekken met Europarlementariërs waren energie en luchtkwaliteit. Schone lucht hangt sterk samen schoon vervoer en transport. Vooral goederenvervoer over water is al jaren een belangrijk SP-punt, waarbij Europa echt een rol kan hebben.

Een groot voordeel van vervoer over water is dat CO2-uitstoot en het brandstofverbruik bij binnenvaartschepen per vervoerde ton vracht veel lager ligt dan bij vervoer over de weg. Op Europees niveau moet dan wel geregeld worden dat ook de andere landen hun vaarwegen beter gaan onderhouden.

Schonere lucht
Slooter was enthousiast over het  betoog van Kathleen van Brempt, lid van het Europarlement en fractievoorzitter in Antwerpen voor de sp.a,  de socialistische partij anders. Zij nam onlangs het voorstel van SP-gedeputeerde Rik Janssen  over om flink te investeren in schonere binnenvaartschepen.

Hierbij gaat het om schonere motoren en katalysatoren waardoor de qua CO2 al schone binnenvaartschepen ook veel minder schadelijke stikstofoxiden (NO-x) uitstoten. In Zuid-Holland zijn de afgelopen jaren met provinciale subsidie zo'n vijftig binnenvaartschepen hiervan voorzien.

Aangezien veel Nederlandse schepen op het Schelde-Rijnkanaal tussen Rotterdam en Antwerpen varen, komt dit ook  de Antwerpse luchtkwaliteit ten goede. De sp.a drong daarom aan op gelijkwaardige maatregelen voor Antwerpse binnenschepen. 'Daar profiteert ook Nederland dan weer van', aldus Slooter.

U bent hier