h

Fonds voor asbestbranden en 'vliegende' brigade blijven nodig

11 mei 2016

Fonds voor asbestbranden en 'vliegende' brigade blijven nodig

Foto: MBZH

Een afschuwelijke asbestbrand als in Wateringen kan helaas op meer plekken in Nederland gebeuren. Niet alleen de feitelijke gezondheidsschade door de asbest, maar ook de financiële gevolgen en vervolgens de strijd met de verzekeraar of lokale overheid zijn voor mensen nu vaak zeer belastend. De SP blijft daarom pleiten voor een landelijk fonds dat die afhandeling in eerste instantie op zich neemt.

De Provinciale Statencommissie Verkeer en Milieu besprak vandaag de asbestbrand in Wateringen. De meeste mensen hebben inmiddels een schoon huis en de schade vergoed gekregen, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Voor veel mensen is de nasleep van de brand  een lange, slopende periode geweest.

Een nationaal fonds en een brigade van asbestexperts kan deze narigheid voorkomen. De SP heeft hier inmiddels in de Tweede Kamer uitgebreid voor gepleit. Ook SP-gedeputeerde Rik Janssen heeft erop aangedrongen bij de rijksoverheid. Het kabinet wil het voorstel echter tot nu toe helaas niet overnemen.

Janssen zegde vandaag toe om gezien de ernst van de problemen nogmaals bij het kabinet aan te dringen op een landelijk fonds en een ‘vliegende’ brigade van door het hele land inzetbare asbestexperts. Door zo’n team kunnen er ook veel beter en sneller inventarisaties van de risico’s worden gemaakt.

U bent hier