h

Meer monumenten opengesteld

26 mei 2016

Meer monumenten opengesteld

Foto: SP

Op initatief van de SP weegt toegankelijkheid tegenwoordig zwaarder mee bij subsidieverlening voor de restauratie van landgoederen. Dit aangescherpte beleid lijkt vruchten af te werpen. Bij de tweede Dag van het Kasteel op tweede Pinksterdag waren er dit jaar achttien landgoederen te bezichtigen, vier meer dan vorig jaar. De stijging van het aantal bezoekers was nog veel groter: van 7.000 vorig jaar naar 15.000. SP-gedeputeerde Rik Janssen opende de dag op Kasteel Duivenvoorde.

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de organisatie die namens de provincie –een deel van–  het provinciale erfgoedbeleid uitvoert, maakte begin 2015 een schatting van het aantal gebouwen op landgoederen dat was opengesteld voor het publiek. Ze kwamen niet hoger dan tien procent.

De SP vindt dat met belastinggeld gerestaureerde landgoederen zo veel mogelijk toegankelijk moeten zijn voor publiek. Inwoners betalen er immers flink aan mee. Dan is het wel zo netjes als zij er ook iets voor terug krijgen en de gebouwen goed kunnen bezichtigen.

Beleefbaarheid is zelfs de kern van het Zuid-Hollandse erfgoedbeleid. Erfgoed niet alleen van een afstandje bekijken maar het echt beleven, maakt het in veel opzichten interessanter. Niet alleen qua educatie, maar ook voor andere investeerders, voor het toerisme en voor de werkgelegenheid.

Foto: MBZH

Rik Janssen opent tweede Dag van het kasteel

Rik Janssen opende de tweede Zuid-Hollandse Dag van het kasteel op Kasteel Duivenvoorde. Daarna bezocht hij Buitengoed Dorrepaal in Leidschendam. Daar werken mensen met een verstandelijke beperking  in de theetuin en kweken ze zelf planten. Janssen bedankte ook alle vrijwilligers voor hun grote inzet.

Duivenvoordecorridor
Samen met andere partijen in Provinciale Staten blijft de SP zich sterk maken voor genoeg groen rond Kasteel Duivenvoorde, in plaats van dure woningbouw. Zo wordt Duivenvoordecorridor zoals het is bedoeld: als  open én openbare groene verbinding tussen de kust en het Groene Hart.

U bent hier