h

Veel belangstelling voor molenviergang Aarlanderveen op Nationale Molendag

19 mei 2016

Veel belangstelling voor molenviergang Aarlanderveen op Nationale Molendag

Foto: MBZH

De molenviergang in Aarlanderveen is uniek in de wereld. De vier historische molens –de ondermolen, middenmolen, bovenmolen en de Putmolen– zijn de enige die nog meestal  op eigen windkracht een grote polder bemalen (=het overtollige water afvoeren). De molenviergang Aarlanderveen trok op de Nationale Molendag van afgelopen zaterdag ruim driehonderd bezoekers. Erfgoedgedeputeerde Rik Janssen van de SP gaf op de Putmolen het startsein voor de Nationale Molendag 2016 in Zuid-Holland.

Niet alleen de molens zelf trokken veel belangstelling, maar ook een expositie met schilderijen van molens en een fotowedstrijd. Gedeputeerde Janssen lichtte samen met wethouder Van Velzen van Alphen aan den Rijn de vang van de Putmolen. Vervolgens gaven de molenaars uitleg over de werking van hun molens.

In 2014 vroeg de SP-Statenfractie ook al aandacht voor de molenviergang Aarlanderveen. Toen dreigde de subsidie te worden stopgezet. De molens bleken hun belangrijke taak –afwatering van de bijna 500 hectare grote polder ten westen van Aarlanderveen– echter nog steeds goed te vervullen. Dit gebeurt bovendien vrijwel altijd –behalve bij heel windstil weer– op hun eigen groene en schone windkracht.

Foto: MBZH

De molenaar geeft uitleg over de werking van de molen

De provincie, het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Alphen aan den Rijn besloten daarom alsnog om de gezamenlijke ondersteuning voort te zetten. De SP was en is hier erg blij mee. De molens zijn niet alleen mooi om te zien en door hun werking op windenergie ook goed voor het milieu. Molens die hun functie behouden –en dus vaak draaien–  blijven ook beter van kwaliteit.

Geschiedenis
De polder ten westen van Aarlanderveen dateert van eind achttiende eeuw. Toen werd een enorme waterplas drooggemaakt, die ontstond door het afgraven van turf. In 1787 startte de bovenmolen als eerste met bemalen van de waterplas. In  1801 of 1802 trad de Putmolen als laatste van de vier in werking. Na droogmaking had de hele polder een oppervlakte van  560 morgen. Dat is ongeveer 475 hectare. 

​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

U bent hier