h

Leven langs de Limes

19 juli 2016

Leven langs de Limes

Foto: MBZH

‘Limes’ is Latijn voor grens. ‘De Limes’ van het toenmalige Romeinse Rijk  liep vanaf de Noordzee, dwars door het huidige Zuid-Holland, via de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. In het huidige Zwammerdam stond vlakbij de oever van de Rijn een Romeins fort: castellum Nigrum Pullum. SP-gedeputeerde Rik Janssen opende op 6 juli de tentoonstelling ‘Leven langs de Limes-Zwammerdam’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn.

Pronkstuk van de tentoonstelling is één van de wereldberoemde ‘Zwammerdamschepen’, een Romeinse boomstamkano. In het nabije Archeon staat een replica van een ander Zwammerdamschip: de ‘Zwammerdam 6’. Dit is een meterslang Romeins binnenvaartschip.

Andere bijzondere vondsten zijn twee helften van een Romeinse duiker die in 2009 werden opgegraven in Bernisse en een Romeinse mijlpaal, gevonden in 2005 bij Rijswijk. Al deze vondsten zijn tijdens deze tentoonstelling in het Archeologiehuis voor het eerst samen te zien.

3-D
Ook de moderne technologie doet zijn intrede in de archeologie. Tijdens de opening  werd een metalen damesbeursje in 3D geprojecteerd op een scherm. Zo kan een object dat niet fysiek aanwezig is, toch goed worden bekeken. Ook onderzoekers maken hier gebruik van.

De tentoonstelling in het Archeologiehuis (vlak naast de entree van het Archeon) is georganiseerd door Stichting Museumpark Archeon, de AWN-afdeling Rijnstreek en het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Limes van de provincie Zuid-Holland.

Erfgoedlijnen
Zuid-Holland telt in totaal zeven – toeristische interessante–  erfgoedlijnen: de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Atlantikwall, de Landgoederenzone, de Trekvaarten, Goeree-Overflakkee en de Waterdriehoek, bestaande uit Kinderdijk, Dordrecht en de Biesbosch.

Op initiatief van de SP investeert het provinciebestuur deze periode niet alleen in de erfgoedlijnen, maar ook in het bredere verhaal van de Zuid-Hollandse geschiedenis. Hierbij gaat het om kleinere monumenten en projecten, onderhoud van de molens en publieksbereik van archeologie.​

U bent hier