h

Over water naar natuurgebied Haringvliet

29 juni 2016

Over water naar natuurgebied Haringvliet

Foto: Robert de Bruijn / flickr

Dankzij het Droomfondsproject –waarin de provincie samen met natuurorganisaties werkt aan de opbloei van de natuur in het gebied– is het Haringvliet deze zomer bereikbaar per Waterbus. Er zijn haltes bij natuureiland Tiengemeten, Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis en Willemstad. De SP is blij met de extra investeringen in natuur en recreatie en verwacht een positieve impuls voor het toerisme en de lokale horeca.

Vanuit Dordrecht, Rotterdam en de extra tussenstop bij Oud-Beijerland is de vaartocht met de Waterbus naar het Haringvliet al een uitje op zich. Het Haringvliet is nu al een interessant natuurgebied, onder meer vanwege de vele bijzondere soorten (trek-)vogels.

Foto: Robert de Bruijn / Flickr

Op de bestemmingen zijn er (natuur-)excursies en rondleidingen van boswachters. Met een beetje geluk zijn er op en rond het water grote sternen, lepelaars of vis- en zeearenden te zien.De vaarverbinding naar het Haringvliet is deze zomer nog als proef en dient om alle mogelijkheden voor de toekomst te verkennen.

Droomfondsproject
In 2018 zet Rijkswaterstaat de sluizen in de Haringvlietdam op een kier. Hierdoor wordt de getijdenwerking (eb en vloed) in het Haringvliet deels hersteld. Dit brengt de nu met een dam afgesloten 'dode' zeearm weer tot leven. Hierdoor wordt het Haringvliet als natuurgebied nog interessanter, wat ook kansen biedt voor (natuur-)recreatie en de lokale economie.

Het Droomfondsproject heeft als doel deze ontwikkelingen te ondersteunen en zo goed mogelijk te benutten. De provincie Zuid-Holland werkt hierbij samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

Een van de concrete projecten is het aanleggen van schelpdierbanken langs de oevers. Deze bieden straks veel extra voedsel voor vogels en vissen. Hierdoor wordt de natuur nog gevarieerder, met nieuwe soorten (trek-)vogels en de terugkeer van vissoorten als de wilde zalm en de steur.

U bent hier