h

Het Vlaardings voedselbos groeit door!

25 oktober 2016

Het Vlaardings voedselbos groeit door!

Foto: SP

Ruim een jaar na de opening in juni 2015 bezochten SP-Statenlid Luiza Soares, wethouder Arnout Hoekstra en raadslid Jolanda Löke afgelopen woensdag opnieuw het Vlaardingse voedselbos. Er was veel te zien en te proeven. De SP is enthousiast. Zeker nu op veel scholen de schooltuintjes en de natuureducatie helaas zijn wegbezuinigd, bieden voedselbossen kinderen unieke kansen om in contact te komen met voedsel en de natuur.

Ieder schoolkind ieder seizoen een keer naar het voedselbos. Dat is het ideaal van de initatiefnemers van het voedselbos. Een mooi idee, vindt Luiza: ‘Van de werking van voedselkringlopen tot biodiversiteit en van smaakontwikkeling tot zelf hutten bouwen. Kinderen krijgen in het voedselbos enorm veel mee’.

Ook voor volwassenen is het voedselbos erg leuk en leerzaam. Zo wordt er bij de aanleg en de verdere ontwikkeling van het voedselbos gebruik gemaakt van kennis uit de zogenoemde permacultuur. Dit is een totaal andere kijk op landbouw dan we in de westerse wereld gewend zijn.

Franse uiensoep
Uitgangspunt is dat er op een stuk grond niet één gewas tegelijk geteeld wordt, maar meerdere plantensoorten van verschillende hoogtes, die elkaar ook nog eens versterken. Hierdoor raakt de bodem niet uitgeput. Vooral in de tropen, waar enorm veel licht is, zijn de resultaten verbluffend. In Vlaardingen is het begin er ook.

Bovenin groeit een hoge kruinlaag van walnoten en tamme kastanje. Daaronder een struiklaag met laagstam-appels en peren, hazelaar, meidoorn en de 'Franse uiensoep' (Toona sinensis). De jonge scheuten en bladeren van deze plant smaken echt naar franse uiensoep!

Foto: SP

Franse uiensoep

Foto: SP

Tamme kastanje in de kruinlaag van het voedselbos

Een niveau lager groeien frambozen, witte bes, zwarte bes en honingbes. Daaronder een kruidlaag met roomse kervel, daslook en bosaardbei. Tot slot de klimmers –vijfsmakenbes, kiwibes en de schijnaugurk en de eetbare schimmels: populierenleemhoed en de oesterzwam.

Foto: SP

Witte framboos

Ook vogels, vlinders en andere dieren zijn er volop in het voedselbos. De club vrijwilligers begint hun vaste vrijdag in het bos iedere week met een uur observeren van alle dieren en planten. Kinderen zijn ook niet-via-school van harte welkom om zelf de natuur te komen onderzoeken én proeven.

Provincie
Het voedselbos is aangelegd dankzij een bijdrage van onder meer de provincie Zuid-Holland. Sindsdien probeert het voedselbos steeds meer zijn ‘eigen broek op te houden’. Er wordt toegewerkt naar eigen inkomsten uit onder meer de landbouwopbrengst, educatie en recreatie.

In de toekomst komen daar wellicht nog nieuwe vormen bij, zoals CO2-binding. Bomen ‘binden’ tijdens hun groei CO2 uit de lucht. Hierdoor daalt de hoeveelheid CO2 in de lucht. In het voedselbos ligt gekapt of dood hout op de grond. Hierdoor neemt de bodem het op en is de daling blijvend.

Foto: SP
Hout op de grond

Natte voeten
Hoewel in Vlaardingen het veen bedekt met een dikke laag (60 cm) klei, was het hoge grondwaterpeil in het voedselbos wel een probleem voor de wortels van bijvoorbeeld de notenbomen. De oplossing was het graven van een poel, met daar omheen  planten die bij uitstek geschikt zijn voor ‘natte teelt’.

Bekend voorbeeld is de grote lisdodde, oftewel de ‘sigaar’. In Duitsland teelt men deze plant al op grote schaal als isolatiemateriaal. Aangezien grote delen van Zuid-Holland door afstervend veen ook te sterk te kampen hebben of krijgen met nattigheid, is dat ook hier wellicht slechts een kwestie van tijd.

Foto: SP

Grote lisdodde

U bent hier