h

SP blij met verbeterplannen OV

7 november 2016

SP blij met verbeterplannen OV

Foto: MBZH

De provincie Zuid-Holland komt vandaag met plannen voor flinke verbeteringen in het openbaar vervoer. Op zo’n twintig (scholieren-)buslijnen wordt de dienstregeling uitgebreid. Op andere lijnen gaan eerder geplande bezuinigingen niet door. Ook gaat er extra geld naar de betaalbaarheid van het OV. Dit alles gebeurt op initiatief van de SP. Fractievoorzitter Lies van Aelst is blij met dit succes.

Voor het hele verbeterplan trekt de provincie vier miljoen euro uit. Dit geld gaat zowel naar verbeteringen in de dienstregeling als naar het betaalbaar houden van het  openbaar vervoer. Dit betekent concreet dat de invoering van de nieuwe provinciebrede abonnementen volgend jaar de reiziger niet meer geld mag kosten.

Het SP-voorstel hiervoor kreeg deze zomer steun van alle partijen in Provinciale Staten. Per 11 december –de ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling– worden er in alle drie de provinciale vervoersgebieden (Zuid-Holland Noord, de DAV-regio en Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee) verbeteringen doorgevoerd.

In Zuid-Holland-Noord blijven de spitsbusritten tussen Katwijk en Leiden behouden. De Krimpenerwaard krijgt een betere verbinding tussen Schoonhoven en Gouda in de avonduren. Eerder geplande bezuinigingen op lijn 194 worden daar teruggedraaid.

Op Goeree Overflakkee en in de Hoeksche Waard wordt vooral geïnvesteerd in extra ritten van de scholierenlijnen richting Barendrecht, Hellevoetsluis, Middelharnis en Rotterdam en in een betere ontsluiting van kleine kernen buiten de spits.

De Alblasserwaard en Vijfheerenlanden krijgen in de spits betere busverbindingen met Utrecht en Dordrecht. Ook komt er een nieuwe buslijn naar bedrijventerrein Dordtste Kill III en blijven de vroege ochtendritten van de Merwedelingelijn behouden.

Volgens SP-fractievoorzitter Lies van Aelst had het OV in Zuid-Holland de afgelopen jaren flink te lijden onder de bezuinigingen van het kabinet op de Rijksbijdrage hiervoor. ‘Met het extra geld van de provincie wordt dit nu zo goed mogelijk hersteld’.

Meer informatie:

U bent hier