h

Reconstructie historische Romeinse schepen stap dichterbij

16 december 2016

Reconstructie historische Romeinse schepen stap dichterbij

Foto: PZH

De ‘Zwammerdamschepen’ zijn schepen uit de Romeinse tijd, waarvan de losse onderdelen tussen 1971 en 1974 werden opgegraven bij Zwammerdam. Provinciale Staten gaven op 14 december officieel groen licht om subsidie open te stellen om deze schepen de komende jaren opnieuw op te bouwen. De SP is blij met deze en andere aandacht voor geschiedenis en archeologie, die ook een impuls kan geven aan toerisme en lokale economie.

In totaal zijn er in de jaren 1970 bij Zwammerdam zes Romeinse schepen opgegraven. De voormalige gemeente Zwammerdam lag precies op de Limes (=Latijn voor grens) van het Romeinse Rijk, die werd gevormd door de rivier de Rijn. Aan de oever van de Rijn stond er ook een Romeins fort: castellum Nigrum Pullum, zo genoemd naar de donkere veengrond (letterlijk: zwarte aarde) in het gebied.

Het heropbouwen van de Zwammerdamschepen is niet het enige plan om de Romeinse Limes de komende jaren meer bekendheid te geven. Een ander idee is een on- en offline spel dat in samenwerking met lokale ondernemers in het Groene Hart wordt ontwikkeld. Dit spel leidt de deelnemers onder meer langs het Archeon in Alphen aan den rijn, het fort Nigrum Pullum en Fort Wierickerschans in Bodegraven.

Uitgebreide investeringen
De subsidie voor de restauratie van de Zwammerdamschepen is onderdeel van uitgebreide investeringen in erfgoed en archeologie door de provincie. SP-gedeputeerde Rik Janssen presenteerde de plannen hiervoor op 30 november in de Statencommissie Bestuur en Middelen. De commissie steunde de plannen unaniem. Tijdens de Statenvergadering van 14 december zijn ze afgedaan als hamerstuk.

Voor de reconstructie van de Zwammerdam 2,3,4 en 5 stelt de provincie in totaal ruim anderhalve ton beschikbaar. Ook voor de opknapbeurt van de replica van de Zwammerdam 6, die nu al te zien is in het Archeon, kan provinciale subsidie worden aangevraagd. Een groot bedrag van 1,1 miljoen euro is toebedacht voor Fort Wierickerschans. Hiervan kunnen onder meer de westelijke en zuidelijke toegangspoorten, de linkertussengracht en de manschapsverblijven worden gerestaureerd.

U bent hier