h

Vijf miljoen voor onderhoud en toegankelijkheid van (landschaps-)monumenten

21 december 2016

Vijf miljoen voor onderhoud en toegankelijkheid van (landschaps-)monumenten

Foto: PZH

De molens van Kinderdijk, de Oude Hollandse Waterlinie, de Atlantikwall langs de kust, de trekvaarten rond Leiden en vele andere bijzondere historische gebouwen en plekken in Zuid-Holland kunnen ook de komende jaren rekenen op financiële steun van de provincie. Op initiatief van SP-gedeputeerde Rik Janssen is hiervoor in 2017 vijf miljoen euro beschikbaar.

SP-Statenlid Wim Metselaar is blij met de unanieme steun in Provinciale Staten voor de forse investeringen in het Zuid-Hollandse erfgoed. ‘Dit is zeker niet alleen leuk voor liefhebbers. Het is ook belangrijk voor ons collectieve geheugen, voor een mooier Zuid-Holland en een stimulans voor sectoren als onderhoud, restauratie, toerisme en lokale horeca’.

De vijf miljoen euro komt beschikbaar via subsidies voor projecten van de in totaal zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen: de Atlantikwall, Goeree-Overflakkee, de Landgoederenzone, de Romeinse Limes in Zuid-Holland, de Oude Hollandse Waterlinie, de Trekvaarten en de Waterdriehoek. De bijbehorende ‘erfgoedtafels’ kunnen de subsidies aanvragen.

Metselaar vindt het een goede zaak dat gedeputeerde Janssen dit jaar kritischer gaat kijken naar de besteding van het subsidiegeld. Uitgangspunt wordt dat iedere euro subsidie daadwerkelijk ten goede komt aan betere kwaliteit (inclusief toegankelijkheid en/of bekendheid) van het (landschaps-) monument.​

U bent hier