h

Nieuwe aanbesteding veer Rozenburg-Maassluis gestart

18 januari 2017

Nieuwe aanbesteding veer Rozenburg-Maassluis gestart

Foto: SP

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst streed de afgelopen jaren met succes voor behoud van het autoveer tussen Maassluis en Rozenburg. Met de nieuwe aanbesteding die deze week is gestart, wordt het veer voor lange tijd veilig gesteld. De provincie trekt er een miljoen euro per jaar voor uit. Ook van de regio wordt een bijdrage verwacht.

Vervoerders kunnen de komende maanden hun voorstellen voor de nieuwe explotatie van het veer indienen. Het provinciebestuur hoopt in april de beste bieder het contract te kunnen gunnen, zodat de nieuwe vervoerder per 1 januari 2018 van start kan. Deze moet het veer onder meer verduurzamen.

Ook de gebiedscommissie Rozenburg sprak zich positief uit over de aanbesteding. ‘Het is een hele geruststelling voor ons gebied dat de waterverbinding nu voor lange tijd gewaarborgd is en dat de provincie nut en noodzaak ervan erkent’, aldus vice-voorzitter Mc Elligott-Wolters.

De deze week geopende Europese aanbesteding van het veer telt twee varianten. De voorkeursvariant heeft een looptijd van vijftien jaar. Dit is dus tot ruim na de opening van de Blankenburgtunnel, op z’n vroegst in 2022. De korte variant loopt tot maximaal twee jaar na de opening.

De provincie legt momenteel samen met onder meer de gemeente Rotterdam en de regio Drechtsteden de laatste hand aan een bredere toekomstvisie op het (personen-)vervoer over water in Zuid-Holland. Behalve het veer Rozenburg-Maassluis en andere veerdiensten maakt ook het Waterbusnetwerk hier deel van uit.

U bent hier