h

Betrokkenheid inwoners Hoeksche Waard voorop

22 februari 2017

Betrokkenheid inwoners Hoeksche Waard voorop

Foto: MBZH

De SP-fractie in Provinciale Staten steunde vandaag het voorstel voor herindeling van de Hoeksche Waard. De partij stelde als voorwaarde dat de gemeenten en het provinciebestuur zich inspannen om te zorgen dat inwoners en kernen zich betrokken bij en gehoord voelen door de nieuwe gemeente. Ook wordt de nieuwe gemeente opgeroepen zich te richten op goede, betaalbare dienstverlening voor alle inwoners.

‘Een lastige keuze, maar uiteindelijk wel de beste’, aldus fractievoorzitter Lies van Aelst. ‘Onze motie over betrokkenheid van inwoners kreeg brede steun. Dit is een duidelijke oproep aan de nieuwe gemeente om te investeren in goede voorzieningen en dienstverlening en niet in zaken als een duur nieuw gemeentehuis. Dit is wat ons betreft een belangrijke voorwaarde om van de nieuwe gemeente een succes te maken.’

Ook de nieuwe taken die gemeenten de afgelopen jaren kregen door de decentralisaties speelden mee voor de SP. ‘Steeds meer wordt in samenwerkingsverbanden beslist’, aldus Van Aelst. ‘Ook bij verregaande samenwerking in de Hoeksche Waard zou dan de vraag zijn waar de raden nog echt over gaan en waar de inwoner via haar stem over gaat’.

De verharding van de discussie over de toekomst van de Hoeksche Waard baarde Van Aelst zorgen: ‘Daar moeten we lessen uit trekken. Dat de provincie de regie overnam, hoorde echter bij afspraken die alle fracties steunden. Het is nu tijd om eensgezind verder te gaan en de inwoners hierbij centraal te stellen’.

U bent hier