h

Gezocht: dertig vernieuwende binnenvaartschippers

10 februari 2017

Gezocht: dertig vernieuwende binnenvaartschippers

Foto: SP

Investeren in een schoner schip en bijdragen aan kennis die de hele sector verder helpt? De provincie Zuid-Holland zoekt binnenvaartondernemers die willen meedoen aan CLINSH, het nieuwe Europese onderzoeksproject voor schonere binnenvaart. Hiervoor worden twee groepen van vijftien schepen geselecteerd. De provincie vergoedt tot vijftig procent van de werkelijke investeringen plus maximaal 10.000 euro aan onkosten.

'CLINSH is geen luxe, maar noodzaak', aldus SP-gedeputeerde Rik Janssen. ‘Om concurrend te blijven moet de sector nu investeren in schonere schepen. De internationale eisen aan uitstoot en brandstofverbruik worden steeds strenger. De provincie wil hier graag bij helpen.’

Binnenvaart is qua CO2-uitstoot nu al verreweg de schoonste vervoersvorm. De bedoeling van CLINSH en andere (subsidie-)maatregelen is om ook de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof fors terug te dringen. Voor CLINSH maakt de provincie twee selecties van in totaal dertig schepen.

Vijftien schepen worden door de eigenaar voorzien van uitstootbeperkende technologie of alternatieve brandstofvormen. De andere groep bestaat uit vijftien schepen die al varen met een emissie-reducerende technologie of alternatieve brandstof.

Op beide groepen schepen wordt apparatuur geplaatst die gedurende één tot twee jaar continu de uitstoot meet. Dit levert waardevolle informatie op over de milieuprestaties én operationele kosten bij toepassing van de verschillende technieken.

Meer informatie:

​ ​

U bent hier