h

Normale inkomens bij warmtebedrijf

24 maart 2017

Normale inkomens bij warmtebedrijf

Foto: MBZH

Ook Zuid-Holland moet bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde en het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Plan is om hiertoe restwarmte in de provincie beter te benutten. Een nieuw warmtebedrijf moet hierbij een belangrijke rol krijgen. De SP kan dit idee steunen, maar wil wel dat een mede met publiek geld gefinancierd bedrijf zich houdt aan de Wet normering topinkomens.

De provincie zal zich, als een van de aandeelhouders van het nieuw op te richten warmtebedrijf, inzetten om de salariëring te laten voldoen aan de Wet normering topinkomens. 

Deze toezegging kreeg SP-Statenlid Frank Johan Hoogendam afgelopen woensdag van gedeputeerde Han Weber tijdens de Statencommissie Duurzame Ontwikkeling.

De SP drong er daarnaast op aan dat de levering van energie aan huishoudens niet duurder mag worden dan dit nu al is.

Investeren noodzaak
Voor het breder inzetten van restwarmte in Zuid-Holland zijn investeringen nodig, omdat de bestaande infrastructuur voornamelijk rond Rotterdam ligt en omdat het vaak gaat om afspraken tussen bedrijven onderling.

Ter illustratie: op dit moment krijgt het Rotterdamse Havenbedrijf jaarlijks een vergunning om 150 Petajoule dat is 150.000.000.000.000.000 joule– aan restwarmte te lozen op het water en in de lucht.

Tegelijkertijd is het totale energieverbruik van alle huishoudens in Zuid-Holland nu jaarlijks ongeveer 80 PJ. Per jaar betalen deze huishoudens hier 3,4 miljard euro voor.

Het bij elkaar brengen van deze twee uitersten is dus niet alleen rendabel, maar zorgt er ook voor dat we de uitstoot van een enorme hoeveelheid CO2 kunnen voorkomen.

Bijdrage provincie
Om het beter benutten van restwarmte mogelijk te maken, doet de provincie een investering van 65 miljoen euro in het nieuwe warmtebedrijf.

Hiervan is 50 miljoen bedoeld voor de aanleg van nieuwe infrastructuur. Vijftien milijoen gaat voornamelijk naar het op de warmterotonde aansluiten van aardwarmtebronnen.

De 65 miljoen van de provincie vormt slechts een klein deel van het volledige bedrag dat nodig is om de warmterotonde te realiseren. In totaal gaat het om vijf miljard. Vandaar dat publiek-private samenwerking noodzakelijk is. 

Steun voor voorstel
De SP is blij met de toezegging over de salariëring bij het nieuwe warmtebedrijf en zal volgende week tijdens de vergadering van Provinciale Staten de voorstellen van Gedeputeerde Staten steunen.

 

U bent hier