h

Verduurzaamd veer voor vijftien jaar veilig gesteld

14 juni 2017

Verduurzaamd veer voor vijftien jaar veilig gesteld

Foto: MBZH

Op initiatief van de SP in Zuid-Holland blijft het veer Maassluis-Rozenburg de komende vijftien jaar in de vaart. De aanbesteding hiervoor is vorige week succesvol afgerond. Behalve een goede dienstregeling en meer service aan de reizigers, was verduurzaming van het veer een belangrijke eis bij de aanbesteding.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is tevreden: ‘Hier hebben wij hard voor geknokt. Terwijl de Blankenburgtunnel in ieder geval vertaging lijkt op te lopen, is de continuïteit van het ook nog eens verduurzaamde veer nu in ieder geval tot 2032 gewaarborgd.’

Reden van de vertraging is mogelijke normoverschrijdende stikstofuitstoot in de tunnel en op de bijbehorende nieuwe snelweg. Natuurwaarden, landschappelijke inpassing en luchtkwaliteit waren voor de SP altijd reden om voor de Oranjetunnel-variant te pleiten.

Uitstoot en veiligheid
Volgens van Aelst blijft het veer ook na de komst van de tunnel belangrijk voor de bereikbaarheid én de veiligheid. ‘Wij hameren al jaren op het belang van een autoveer als vluchtroute bij ongelukken in de tunnel of in de regio, een gebied vol chemische industrie.'

Daarnaast bespaart het veer vele omrijkilomters en dus uitstoot door autoverkeer, omdat de reisafstand via de tunnel veel langer is. Daar komt nog bovenop dat veel voetgangers en fietsers gebruikmaken van het veer. Ook dat draagt bij aan de duurzaamheid.

Sociale functie
Verder is en blijft voor de SP ook de sociale functie van het veer belangrijk. Door het behoud van het veer kunnen ook mensen zonder auto elkaar blijven bezoeken, zonder dat hun reistijd enorm toeneemt.

De aanbesteding van het veer  is gewonnen door Ottevanger OV Exploitatie B.V. Dit bedrijf zal het veer per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2032 gaan exploiteren.

 

 

 

U bent hier