h

Schoonmakers horen erbij!

19 juli 2017

Schoonmakers horen erbij!

Foto: SP

De provincie Zuid-Holland gaat onderzoeken of schoonmaakpersoneel weer in dienst kan komen van de provincie zelf. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is blij: ‘Bij de catering en het restaurant is dat gelukkig al het geval. Maar wat ons betreft horen ook schoonmakers er gewoon bij. Zij verdienen dus dezelfde collectieve arbeidsvoorwaarden als hun collega’s op het Provinciehuis.’

De schoonmakers op het Provinciehuis zijn nu nog in dienst van een extern comercieel schoonmaakbedrijf. Hierdoor zijn hun arbeidsvoorwaarden behoorlijk verschillend van die van hun collega’s achter een bureau of bij andere diensten zoals de beveiliging. Het gaat dus niet alleen om salaris, maar ook om andere arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en andere vormen van verlof.

De schoonmakers komen van ver op dit gebied. Zo kregen ze jarenlang hun eerste twee ziektedagen niet doorbetaald. Pas na langdurige, succesvolle stakingen in 2010 en 2012 werd dit (deels) rechtgezet. Ook kregen ze meer loon en kwamen er maatregelen tegen extreme werkdruk (probeer zelf eens een vieze wc te kuisen in 90 seconden). Toch blijft hun cao nog altijd achter bij die van de provincie.

Loondoorbetaling bij ziekte in de schoonmaak-cao

Tijdens de Statenvergadering van 28 juni vroegen Groen Links en de SP aandacht voor deze ongelijkwaardigheid. Van Aelst: ‘Qua waardering en gelijke rechten voor alle werknemers hoort de overheid juist het goede voorbeeld te geven. Ook bij de Rijksoverheid komen schoonmakers volgend jaar weer in eigen vaste dienst. Als die het kunnen, dan kunnen wij het wat ons betreft ook.’

U bent hier