h

Zuid-Hollandse erfgoeddag 2017: Erfgoed, toerisme en slimme combinaties

16 oktober 2017

Zuid-Hollandse erfgoeddag 2017: Erfgoed, toerisme en slimme combinaties

Foto: SP

Honderden molens, unieke polderlandschappen, historische steden: Zuid-Holland is in trek bij toeristen. Jaarlijks bezoeken miljoenen buitenlandse gasten onze unieke provincie. Situaties zoals in Venetië –dat dreigt te verdrinken in de toeristenstroom– zijn hier gelukkig niet aan de orde. Slimme combinaties tussen erfgoed, toerisme en openbaar vervoer spelen hierbij een belangrijke rol.

Erfgoed en toerisme: dat was het thema van de jaarlijkse Zuid-Hollandse erfgoeddag vorige week in Gouda. Ook SP-Statenlid Wim Metselaar was aanwezig. Als goed voorbeeld van een slimme combinatie tussen erfgoed, toerisme en OV noemt hij de waterbusverbinding van en naar Kinderdijk.

‘De Waterbus verbindt de natuur van de Biesbosch, de molens van Kinderdijk en de historische stad Dordrecht’, aldus Metselaar. ‘Dankzij dit OV over water rijden er veel minder auto’s en bussen over de smalle dijken. Zo blijft het gebied aantrekkelijk en leefbaar voor toeristen én inwoners’.

SPeerpunt
Openbaar vervoer over water is al jaren een speerpunt van de SP in Zuid-Holland. Meer OV over water betekent minder wegverkeer, minder kosten voor wegaanleg- en onderhoud, minder files en een schoner milieu. De afgelopen jaren is het Waterbus-netwerk dan ook flink uitgebreid.

SP-gedeputeerde Rik Janssen stelde onlangs ook voor om volgend jaar acht ton extra te investeren in de toegankelijkheid, beleefbaarheid en kwaliteit van Zuid-Hollands erfgoed. Metselaar is positief: ‘Mooie combinaties tussen erfgoed en toerisme kunnen hiermee verder worden uitgebreid en versterkt’.

U bent hier