h

Drukbezocht symposium in Gorinchem: Oude Hollandse Waterlinie krijgt bruisend jublieumjaar

8 november 2017

Drukbezocht symposium in Gorinchem: Oude Hollandse Waterlinie krijgt bruisend jublieumjaar

Foto: Wim Metselaar

In 2020 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Dit gaat zeker niet ongemerkt voorbij. SP-Statenlid Wim Metselaar was afgelopen vrijdag in Gorinchem bij de oprichting van de nieuwe Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Deze stichting zet zich volop in voor een bruisend jubilieumjaar én voor meer erkenning en waardering voor de Oude Hollandse Waterlinie als bijzonder en waardevol erfgoed.

Metselaar is enthousiast over de initiatieven van de nieuwe stichting: 'Hun aanpak past perfect bij onze visie op erfgoed. Dat wil zeggen: erfgoed niet alleen behouden, maar ook toegankelijk en beleefbaar maken.

De Stad Gorichem en de oude Hollandse Waterlinie als geheel hebben wat dat betreft veel te bieden. Zo is de monumentale vestingmuur van Gorinchem de grootste van Nederland. Hier worden veel festiviteiten op gericht.’

Verdedingswerk
De Oude Hollandse Waterlinie is een groot verdedigingswerk uit de zeventiende en achttiende eeuw. Onder water zetten was toen een effectief middel om vijandelijke legers tegen te houden. In het ‘Rampjaar’ 1672 gebeurde dit voor het eerst op grote schaal.

Om het 120.000 man tellende Franse leger tegen te houden werd een brede strook land tussen de toenmalige  Zuiderzee –het huidige IJsselmeer–  en de Biesbosch onder water gezet.  Hiermee was het begin van de Oude Hollandse Waterlinie een feit.

De oude Hollandse Waterlinie telt nog steeds tientallen monumentale verdedigingswerken in meerdere provincies. Bekend in Zuid-Holland zijn bijvoorbeeld Fort Wierickerschans en vestingsteden zoals Gorinchem, Nieuwpoort en Schoonhoven. Ook batterijen en (wacht-)posten bleven bewaard.

Nieuwe stichting
Op drie november werd in Gorinchem in  de nieuwe Stichting Oude Hollandse Waterlinie opgericht. Deze nieuwe stichting gaat voluit voor meer erkenning voor de historische en waterstaatkundige waarde  van de Oude Hollandse Waterlinie in brede kring.

Ook voor het jubileumjaar 2022 zijn er volop ideeën, zoals  exposities over het Rampjaar 1672 en Willem III, een rockopera, vestingstedendagen, een wandelmeerdaagse en zelfs een Chinese waterliniewebsite.

Rol provincie
De Oude Hollandse Waterlinie is een van zeven erfgoedlijnen in Zuid-Holland. Vorig jaar opende de provincie al de toeristische Rampjaarroute. Deze gaat dwars door het Groene Hart langs voormalige legerposten bij het Woerdense Verlaat, de Groene Jonker bij Nieuwkoop en de Hollandse Kade.

U bent hier