h

Gedeputeerde zet Schiedam in het zonnetje: compliment voor restauratie Zakkendragershuis

17 november 2017

Gedeputeerde zet Schiedam in het zonnetje: compliment voor restauratie Zakkendragershuis

Het Zakkendragershuis in Schiedam is op een bijzondere manier gerestaureerd. Het pand is opgeknapt, voorzien van oorspronkelijke meubels en verbonden met het naastgelegen café. Hierdoor kan het ook buiten openingstijden worden bewonderd. Behoud, toegankelijkheid en beleefbaarheid van erfgoed zijn speerpunten van het Zuid-Hollandse erfgoedbeleid. Gedeputeerde Rik Janssen kwam daarom vorige week persoonlijk naar Schiedam.

Het Schiedamse Zakkendragershuis is eigendom van de gemeente Schiedam. Het werd in de achttiende eeuw gebouwd door het Sint Anthonis- of Zakkendragersgilde. Deze ambachtslieden hadden het ruim twee eeuwen in gebruik. In lijn met het Zuid-Hollandse erfgoedbeleid wilde de gemeente het Zakkendragershuis behouden én beter beleefbaar maken voor publiek.

‘Door de toevoeging van interieurstukken uit de Schiedamse historische collectie, de informatiepanelen voor het publiek en door de verbinding met het naastgelegen café is dit heel goed gelukt’, aldus Janssen. ‘Ook dit Rijksmonument kan zo weer vele jaren mee’. Tijdens zijn bezoek aan Schiedam vorige week feliciteerde hij wethouder Marcel Houtkamp met het mooie resultaat.

Forse investeringen
Ook komend jaar investeert de provincie Zuid-Holland fors in restauratie, beleefbaarheid en toegankelijkheid van erfgoed. Voor restauratie van Rijksmonumenten wordt drie miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast is er 400.000 euro beschikbaar voor herbestemming van Rijksmonumenten en 1,5 miljoen euro voor restauratie van monumenten binnen de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen.

De restauratie van het Schiedamse Zakkendragershuis werd mede mogelijk gemaakt door de subsidie vanuit de provinciale erfgoedlijn Trekvaarten. Het project kwam tot stand door samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, het Gemeentearchief Schiedam, het Zakkendragersgilde, het Stedelijk Museum Schiedam, het Jenevermuseum en de gemeente Schiedam.

U bent hier