h

Inwoners beter bediend: gesubsidieerde monumenten vaker open voor publiek

10 november 2017

Inwoners beter bediend: gesubsidieerde monumenten vaker open voor publiek

Foto: Wim Metselaar

Inwoners van Zuid-Holland betalen via de belastingen mee aan de restauratie van monumenten, zoals molens en andere historische gebouwen. Daar stond al extra werkgelegenheid en een mooier landschap tegenover. Voortaan wordt er echter ook beter voldaan aan een andere belangrijke SP-wens: gesubsidieerde monumenten moeten vaker open voor publiek. Daarbij groeit het totale onderhouds- en restauratiebudget voor erfgoed flink.

‘Een heel goede zaak’, vindt SP-Statenlid Wim Metselaar. ‘Het is vreemd als inwoners wel meebetalen aan restauratie, maar een pand niet van dichtbij mogen beleven. Daarbij zorgt aantrekkelijk en goed toegankelijk erfgoed ook nog eens voor ontspanning, meer werkgelegenheid en meer historisch besef.’

De provincie stelt de aangescherpte eisen aan toegankelijkheid en beleefbaarheid van monumenten bij de aangepaste subsidieregeling voor restauratie en herbestemming. Provinciale Staten gingen hier afgelopen woensdag mee akkoord. Monumenten dienen minimaal dertig dagen per jaar geopend te zijn voor het publiek.

Forse investeringen in erfgoed
In totaal trekt de provincie volgend jaar veel extra geld uit voor erfgoed. Dit zorgt voor extra werk in sectoren als restauratie, toerisme en educatie. Voor restauratie van Zuid-Hollandse Rijksmonumenten is in 2018 ruim drie miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast is er volgend jaar 400.000 euro beschikbaar voor herbestemmingsprojecten die de toegankelijkheid en duurzaamheid van andere monumenten bevorderen en anderhalf miljoen euro voor monumenten binnen de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen.

Ook inwoners kunnen ideeën aandragen voor de herbestemming van erfgoed. Hetzelfde geldt voor beter gebruik van leegstaande kantoren, winkels en bedrijventerreinen. Dit kunnen ‘wilde’ ideeën zijn, maar ook doorgerekende plannen. 

Meer informatie:

U bent hier