h

Gerestaureerde Boezemmolen nummer 6 in Haastrecht kan weer malen

8 september 2018

Gerestaureerde Boezemmolen nummer 6 in Haastrecht kan weer malen

Foto: SP

Dankzij subsidie van de provincie en bijdragen van vele andere fondsen en particulieren is Boezemmolen nummer 6 in Haastrecht weer helemaal in oude glorie hersteld. 'Een goede zaak', vindt SP-Statenlid Wim Metselaar: ‘Deze prachtige molen was al heel bijzonder vanwege de mooie ligging in het landschap en de gave molenbiotoop. Dat de molen nu ook weer maalvaardig is –en dus op groene windenergie kan helpen het water in de polder op peil te houden– maakt het plaatje helemaal compleet.’

Op initiatief van de SP is Zuid-Holland is de enige provincie die in groot onderhoud van molens investeert. Dit jaar is er in totaal zo’n 1,5 mijoen euro beschikbaar voor restauratie, onderhoud en beheer van de Zuid-Hollandse molens. Hierbij gaat het niet alleen om de molens zelf, maar ook om hun directe, vaak groene omgeving: de molenbiotoop.

Goed beheer van de molenbiotoop is erg belangrijk voor de windvang van de molens. Als bomen en struiken in de weg staan, vangen de wieken minder wind en kan de molen niet optimaal draaien. Hierdoor gaat de staat van de molen snel achteruit. Goed beheer van het groen rond de molens is dus essentieel om ze in topconditie te houden.

Over de molen
De huidige Boezemmolen nummer 6 in Haastrecht werd in 1874 gebouwd voor het bemalen van de Vlistboezem op de Hooge Boezem. Daarvoor stonden er al twee andere molens op dezelfde plek: een wipmolen uit 1532-1578 en een achtkante, rietgedekte molen, die in 1873 verloren ging door brand.

In totaal hebben er zeven molens op de Oost-Vlisterdijk gestaan. Deze kregen vanaf 1871 ondersteuning van een stoomschepradgemaal. In 1913 werd helemaal overgeschakeld op mechanische bemaling. Boezemmolen nummer 6 en de Hooge Boezem vormen nu samen een belangrijk waterstaatkundig monument.​

U bent hier