h

Bouwen naar behoefte: provinciaal fonds voor woningbouw moet sociaal en duurzaam

5 oktober 2018

Bouwen naar behoefte: provinciaal fonds voor woningbouw moet sociaal en duurzaam

Gisteren werd bekend dat de provincie via het Actieplan Woningbouw de bouw van extra woningen in Zuid-Holland gaat versnellen. Onderdeel van het plan is een fonds waaruit de provincie gaat meebetalen aan woningbouwprojecten. De SP staat hier helemaal achter, maar doet wel een dringende oproep het fonds vooral in te zetten voor het grote tekort aan betaalbare en duurzame woningen.

Zuid-Holland heeft tot 2025 zo’n 100.000 extra woningen nodig. Tot 2040 gaat het om 240.000 stuks. Volgens het provinciebestuur zijn er genoeg bouwplannen, maar gaat de uitvoering ervan te langzaam. Daarom wordt geld en kennis van deskundigen ingezet om de bouw te versnellen. Ook wordt bouwen in binnensteden en bij stations eenvoudiger gemaakt.

Fractievoorzitter Lies van Aelst vindt dit heel een goed idee, maar het geld moet wel op de goede plek terecht komen. ‘Mensen wachten nu gemiddeld acht jaar op een sociale huurwoning’, aldus Van Aelst. ‘Dat is veel te lang. En ondertussen zitten ze vaak veel te klein of veel te duur. Ook aan betaalbare koopwoningen is een groot tekort.'

De SP wil daarom dat het fonds alleen wordt ingezet voor projecten met minimaal dertig procent betaalbare sociale woningbouw en liefst nog meer. Andere belangrijke eis is dat de te bouwen woningen ook duurzaam en energiezuinig moeten zijn.

Vooral huurders en kopers met een laag inkomen, die vaak niet zelf kunnen verduurzamen, zijn de dupe van de sterk stijgende energieprijzen. Dit komt doordat het kabinet vooral wil vergroenen door verhoging van de belasting op gas. Meer betaalbare én energiezuinige woningen zijn dus hard nodig.

U bent hier