h

Armoede, voedselverspilling en duurzaamheid belangrijke onderwerpen werkbezoek voedselbanken

9 november 2018

Armoede, voedselverspilling en duurzaamheid belangrijke onderwerpen werkbezoek voedselbanken

Foto: SP

In een beschaafd, welvarend land zouden voedselbanken niet nodig moeten zijn. Helaas is de werkelijkheid totaal anders. Zuid-Holland telt maar liefst 36 voedselbanken, die bijna 10.000 huishoudens en ruim 25.000 personen van voedsel als eerste levensbehoefte voorzien. Statenleden Lies van Aelst en Wim Metselaar brachten afgelopen woensdag een bezoek aan het distributiecentrum in Rotterdam.

De voedselbanken in Nederland werken met twee distributiecentra in Rotterdam en Den Haag. Van daaruit worden alle voedselbanken van nieuwe voorraden voorzien. Hierbij zitten ook veel perfect eetbare groenten en fruit die anders zouden worden ‘doorgedraaid’ bij de veiling, omdat ze net niet voldoen aan de steeds hogere eisen. Denk bijvoorbeeld aan komkommers die niet recht maar krom zijn.

In totaal benutten voedselbanken op dit moment ongeveer twee procent van de overschotten van winkels, veilingen en de voedselindustrie, die anders zouden worden vernietigd. Dit aandeel zou nog flink omhoog kunnen. Probleem hierbij zijn de hoge kosten voor het koelen, opslaan en transporteren van voedsel. Door de stijgende kosten hiervoor komen ook steeds meer voedselbanken in de knel.

Van Aelst: ’De pijnlijke waarheid is dat zonder voedselbanken duizenden mensen in Nederland honger zouden lijden. Nu de voedselbanken dus helaas nodig zijn, vinden wij dat we ook als overheid moeten doen wat we kunnen om ze te helpen. Ook omdat ze bijdragen aan het belangrijke besluit van het Europese parlement dat de voedselverspilling in alle EU-landen in 2030 met de helft moet zijn teruggebracht.

Een manier om dit te doen, zou kunnen zijn via de verduurzaming van hun huisvesting en exploitatie. ‘Het koelen, opslaan en transporteren van voedsel kost niet alleen veel geld, maar ook heel veel energie', aldus Van Aelst. ‘Tegelijkertijd zijn het overschakelen op groene energie en meer zelf opwekken van energie belangrijke doelen van de provincie. Op deze manier slaan we dus meerdere vliegen in één klap.'

Wat de SP betreft zou de provincie deze investering moeten bekostigen om de voedselbank te ondersteunen.

U bent hier