h

Naleving cao, veiligheid en energiezuinigheid belangrijke SP-eisen bij renovatie Provinciehuis

2 november 2018

Naleving cao, veiligheid en energiezuinigheid belangrijke SP-eisen bij renovatie Provinciehuis

Foto: SP

Met steun van de SP wordt het hoofdgebouw van het Provinciehuis van Zuid-Holland de komende jaren gerenoveerd tot een honderd procent energie- en CO2-neutraal pand. SP-Statenlid Wim Metselaar vindt echter dat de overheid niet alleen op het gebied van duurzaamheid het goede voorbeeld moet geven. Op ons initiatief is er daarom ook ingestemd met scherpe handhaving van goede arbeidsvoorwaarden en veiligheidseisen tijdens de bouw.

Metselaar: ‘Schijnconstructies en onderbetaling in de bouw zijn de laatste jaren helaas volop in het nieuws geweest. Als SP strijden we juist tegen dit soort misstanden. Wij willen daarom hierbij als provinciale overheid absoluut onze verantwoordelijkheid nemen.

Gelukkig hebben we hiervoor steun gekregen. En uiteindelijk is ook dit toch ook vooral een geldkwestie. Het betekent dus simpelweg dat we genoeg middelen moeten uittrekken om mensen een eerlijk loon te betalen, veilig te laten werken en dit ook streng te handhaven.’

Beschermd stadsgezicht
Aan de totale renovatie hangt inderdaad een fors prijskaartje van zo’n vijftig miljoen euro. Behalve de arbeidsvoorwaarden van werknemers wordt voor dit geld ook het aanzicht van het hoofdgebouw –dat beschermd stadsgezicht is– gerespecteerd.

Daarbij geeft de provincie ook het goede voorbeeld doordat er een honderd procent duurzaam gebouw wordt gerealiseerd. ‘Als er enkele schapen over de dam zijn, volgen er vaak meer’, aldus Metselaar. ‘Hopelijk zal ook onze inzet op dit gebied bij andere bouw- en renovatieprojecten navolging vinden.’

 

U bent hier