h

Nieuwe informatie-app moet inwoners dichterbij provinciale politiek brengen

15 december 2018

Nieuwe informatie-app moet inwoners dichterbij provinciale politiek brengen

Foto: N. Smulders

Een app die bij nieuws op online media de achterliggende politieke stukken toont. Deze inzending won de ontwerpwedstrijd van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Limburg voor een app die politieke informatie beter toegankelijk maakt. SP-Statenlid Wim Metselaar zat namens de provincie Zuid-Holland in de jury die alle inzendingen heeft beoordeeld.

De politieke stukken van de provincie zoals schriftelijke vragen, moties en amendementen zijn als 'open data' voor iedereen openbaar, maar ze worden niet door veel mensen bekeken.  

Doel van de Open Staten Informatie App Challenge was het ontwerpen van een app die de stukken voor veel meer mensen op een makkelijke, aantrekkelijke manier toegankelijk maakt.

Afgelopen donderdag presenteerden negen teams hun ontwerp aan de jury op het Provinciehuis in Utrecht. Winnaar van de wedstrijd is het bedrijf Oberon met de app ‘Voordat het nieuws was’.

‘Het tonen van achteriggende stukken is een hele mooie manier om inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden meer te betrekken bij de besluitvorming van de provincies’, aldus de jury.

Statenlid Wim Metselaar staat helemaal achter deze keuze: ‘Deze app maakt inwoners meer bewust dat veel berichten op nieuwssites hun oorsprong hebben in de politieke besluitvorming.

Hopelijk verlevendigt de app de politieke discussie en raken meer mensen betrokken. Gezien de lage opkomsten voor provinciale verkiezingen zou het mooi zijn als die ook omhoog gaan.'

De vijf provincies gaan met de winnaar in overleg over de verdere ontwikkeling van het ontwerp. Het is de bedoeling dat de app voor de Statenverkiezingen van komend jaar maart beschikbaar is.

U bent hier