h

Succes voor huurders Rotterdamse Slingeflats: woningcorporatie biedt financiële compensatie aan

19 maart 2019

Succes voor huurders Rotterdamse Slingeflats: woningcorporatie biedt financiële compensatie aan

Foto: Fatin Hijnen

Lijsttrekker Lies van Aelst was gistermiddag in de Rotterdamse wijk Pendrecht. Ze feliciteerde de bewoners van de Slingeflats. Zij voerden samen met de Rotterdamse SP actie tegen vocht, stank en schimmel in hun huizen. Woningcorporatie Vestia heeft de bewoners inmiddels financiële compensatie aangeboden.

De Rotterdamse huurders kampten met onder water lopende kelderboxen en stank, vocht en schimmel in de woningen. Eind 2018 startten ze de actiegroep Geen schimmel in Slinge.Door de actie heeft Vestia inmiddels de verantwoordelijkheid op zich genomen en compensatie aangeboden.

Lijsttrekker Lies van Aelst kwam gistermiddag persoonlijk naar Rotterdam om de bewoners te feliciteren met hun overwinning. Van Aelst: ‘Opnieuw blijkt dat in actie komen loont. De SP accepteert niet dat mensen anno 2019 in slechte, ongezonde huizen wonen. Daar zullen we ons met succes tegen blijven verzetten’.

De problemen met achterstallig onderhoud aan huurwoningen houdt niet alleen de Rotterdamse SP bezig. Ook in onder meer Gouda, Den Haag en Delft voerden huurders en de SP samen succesvol actie tegen schimmel- en vochtproblemen en voor renovatie van woningen, in plaats van sloop.

Sloop is ook een van de oorzaken van een ander groot probleem in Zuid-Holland: het enorme tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Dit tekort wordt bovendien steeds groter. Want hoewel de crisis officieel voorbij is, hebben steeds meer mensen een laag inkomen.

Denk aan de vele flexwerkers, ouderen en alleenstaanden en vele anderen die niet meeprofiteren van de huidige economische groei. Daarbij stijgen de lasten maar door: dit jaar allleen al de energierekening met 334 euro.

Hoewel de hoofdoorzaak van deze problemen bij het kabinet ligt, heeft de provincie wel de taak om te zorgen dat er ook voor mensen met een laag inkomen genoeg woningen zijn. De SP wil daarom een provinciaal woonfonds voor de bouw van meer betaalbare woningen.

 

U bent hier