h

'Stoppen bouw sociale woningen Rijswijk niet acceptabel'

18 november 2019

'Stoppen bouw sociale woningen Rijswijk niet acceptabel'

GroenLinks, PvdA en SP in ZuidHolland zijn onaangenaam verrast door plannen van de gemeente Rijswijk. Daar is besloten de doelen voor sociale woningbouw los te laten en geen nieuwe sociale woningen meer te bouwen. Daarmee schendt de gemeente de afspraken in de regio Haaglanden.

 

Anneloes van Hunnik Statenlid voor GroenLinks: "heel Zuid-Holland zucht onder een tekort aan sociale woningen. We zien steeds meer daklozen en langere wachtlijsten. Juist ook in de regio Haaglanden. Elke gemeente moet daarom haar verantwoordelijkheid nemen: voldoende sociale woningen bouwen, zoals ook is afgesproken in de woonvisie."
 
Leo Bruijn Statenlid voor de PvDA, is het daar roerend mee eens: "die regionale afspraken zijn er niet voor niets. Gemeenten moeten woningen bouwen waar behoefte aan is, niet waar ze het meeste aan kunnen verdienen. Een betaalbare woning is een grondrecht, daarom zou bij elke gemeente het bouwen van sociale woningen op één moeten staan."
 
Ook Lies van Aelst, SP fractievoorzitter, maakt zich zorgen: 'het risico is natuurlijk dat meer gemeenten het verkeerde voorbeeld van Rijswijk gaan volgen. Dat moeten we koste wat koste voorkomen. We vragen de provincie Zuid-Holland daarom in te grijpen.'
 
Op 7 november heeft het college van Rijswijk een motie overgenomen om geen taakstelling voor sociale woningbouw meer af te spreken met de woningcorporaties. PvdA, SP en GroenLinks hebben het college van Zuid-Holland gevraagd in te grijpen.

U bent hier