h

Ondanks NOW-regeling worden veel uitzendkrachten de WW ingejaagd

24 april 2020

Ondanks NOW-regeling worden veel uitzendkrachten de WW ingejaagd

Foto: SP

De FNV meldt dat veel uitzendbureaus er van afzien om gebruik te maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) om het inkomen van uitzendkrachten, die vanwege de coronacrisis hun baan verliezen, op peil te houden. Dit zou met name gelden voor de 2.500 uitzendkrachten die in het openbaar vervoer werken. De kwestie is voor de PvdA, SP en GroenLinks in Zuid-Holland aanleiding om het provinciebestuur te vragen om ook de uitzendkrachten beter te beschermen en hen zekerheid te bieden in deze onzekere tijden.

Sinds maart rijden de meeste vervoerders een basisdienstregeling. Hierdoor hebben veel vervoerders afscheid genomen van de uitzendkrachten. Volgens de FNV zitten 2.500 uitzendkrachten die via uitzendbureaus Workbus en Olympia werkzaam zijn in het openbaar vervoer thuis in onzekerheid. Zij worden namelijk de WW ingejaagd, terwijl de NOW-regeling juist is opgetuigd om werknemers in dienst te houden en hen zekerheid te bieden.

Fractievoorzitter Lies van Aelst (SP): “OV bedrijven voeren hun werk uit in opdracht van ons als provincie, wij zouden van hen moeten eisen zich ook in deze tijd als goed werkgever op te stellen. Het is heel belangrijk dat deze medewerkers een stuk zekerheid hebben, juist nu!”

Statenlid Willem Minderhout (PvdA): “Uitzendkrachten leiden al een onzeker bestaan. Het kan niet zo zijn dat ze in deze barre tijden hun rechten worden ontzegd.”

Fractievoorzitter Anneloes van Hunnik (GroenLinks): “Juist nu vragen we aan iedereen om solidair te zijn. Dus ook de uitzendbureaus die hun medewerkers zekerheid kunnen en moeten bieden. In deze past geen misbruik van overheidsregelingen.”

U bent hier