h

Provincie Zuid-Holland deelt mening SP: Verhuurdersheffing moet van tafel

17 juni 2020

Provincie Zuid-Holland deelt mening SP: Verhuurdersheffing moet van tafel

Foto: SP

De SP strijdt al jaren tegen de verhuurdersheffing, een oneerlijke belasting van 1,7 miljard op de woningbouwverenigingen en corporaties. Hierdoor kunnen zij de helft minder betaalbare woningen bouwen dan er nodig zijn. Ook in Zuid-Holland hebben wij als SP ons daar keer op keer hard gemaakt voor het schrappen van de verhuursheffing. Het Provinciebestuur is nu eindelijk ook overstag en heeft samen met andere provincies een brief geschreven waarin zij zeggen: ‘De verhuurdersheffing is in 2013 ingevoerd als crisismaatregel om de staatsfinanciën op orde te brengen. Een gevolg is dat er veel minder huurhuizen zijn gebouwd. Corporaties hadden volgens de onderzoeksbureaus twee keer zoveel nieuwbouwwoningen kunnen bouwen, bijna 100.000 stuks.' SP Fractievoorzitter Lies van Aelst legt uit: ‘Er is lang volgehouden dat de maatregel nu eenmaal nodig was, maar wij zijn als SP blij dat bij het Provinciebestuur de maat nu ook vol is. Er moet betaalbaar gebouwd worden. Daar hoort een oneerlijke belasting heffen zoals de verhuurdersheffing niet bij.’

De vrees die bij de twaalf provincies leeft is dat als er niet snel ingegrepen wordt de situatie met de aanstaande economische crisis alleen maar verergert, wat ook het geval was in 2008 tijdens de bankencrisis. Van Aelst: ‘De fout die het kabinet nu niet weer moet maken is het huishoudboekje verkiezen boven de basisbehoeften en rechten van ons allemaal. Een dak boven je hoofd is geen keuze, maar een noodzaak. De SP wil dat Minister Ollongren gaat luisteren naar alle noodsignalen die van links tot rechts gegeven worden en nu ook via deze oproep van alle provincies. Schaf de verhuurdersheffing af!’

U bent hier