h

Succes: nieuwe treinen voor de MerwedeLingeLijn

26 september 2022

Succes: nieuwe treinen voor de MerwedeLingeLijn

Foto: Iris van de Kolk / SP Zuid-Holland

Na lang aandringen door onder andere Denk en de SP is de kogel door de kerk: er komen nieuwe treinen op de MerwedeLingeLijn. De bestaande treinen stonden de afgelopen jaren regelmatig in de
maatschappelijke belangstelling. De treinen zijn niet voorzien van toiletten, zijn slecht toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking en hebben slechts een deur per rijtuigzijde. Daarnaast waren er ook verschillende klachten over Qbuzz zelf. SP fractievoorzitter Lies van Aelst en DENK Statenlid Metin Çelik pleiten daarom al jaren om zichtbare verbeteringen.

Woensdag jongstleden kregen wij bij Commissie Bereikbaarheid en Energie de aangename mededeling van Gedeputeerde Zevenbergen dat er groen licht was voor nieuwe treinen. Hij maakte kenbaar dat Staatssecretaris Heijnen akkoord is gegaan met de voortijdige vervanging van treinen in de
Drechtsteden. Denk en de SP hebben zich hier jarenlang voor hardgemaakt in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. We zijn dan ook enorm verheugd met dit goede nieuws. Toen de plannen om het nieuwe ERTMS-beveiligingssysteem in te bouwen in de Qbuzz-treinen op de
MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen zagen wij onze kans om de treinen vervangen te krijgen. In eerste instantie zag de gedeputeerde vele beren op de weg. Zo zou onder andere een vervroegde afschrijving van de treinen niet haalbaar zijn omdat het te duur was.

Wij hebben volgehouden en telkens als we de kans kregen, hier een punt van gemaakt. Mede dankzij het aandringen van ons is het gelukt om de treinen op termijn te laten vervangen. Wanneer precies is nog niet bekend maar we zullen ervoor pleiten om dit zo snel mogelijk te realiseren. Hoe de verdeling van de kosten precies is weten we nog niet. Dit komt aan de orde tijdens de Statenvergadering van 12 oktober 2022.

Wij zijn in ieder geval enorm blij dat na jarenlange weerstand de treinen alsnog vervangen gaan worden. Wij blijven van mening dat bij budgetoverwegingen financiële voorzichtigheid niet onbelangrijk is, maar
dat de burger altijd voorop moet staan.

Reactie toevoegen

U bent hier