h

Tijd voor publieke diensten in publieke handen

11 november 2022

Tijd voor publieke diensten in publieke handen

Foto: SP / www.sp.nl

Dat was de kern van de boodschap uit het betoog van SP-fractievoorzitter Lies van Aelst, tijdens de bespreking van de begroting 2023 in Provinciale Staten. Tijdens de vergadering diende ze namens de SP diverse voorstellen in om dit voor elkaar te krijgen, in de energievoorziening, in het openbaar vervoer en de woningbouw.

Van Aelst: “Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders wil dat de energievoorziening weer in overheidshanden komt. En dat kan. Als we het normaal vinden dat het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall hier opereert, waarom zou dat dan niet kunnen in Nederlandse overheidshanden. Nu gaan er miljarden naar buitenlandse bedrijven om hun winst veilig te stellen. Best raar. Vroeger deden onder andere de provincies deze taak naar behoren. Laten we dat weer zo gaan doen, dan zijn niet alleen de lasten voor inwoner en overheid maar ook de lusten.”

En daar blijft het niet bij. De SP wil ook het openbaar vervoer terug in publieke handen. Van Aelst: “De winst gaat naar buitenlandse aandeelhouders, maar de dienstverlening is uitgekleed en de chauffeurs lijden onder slechte arbeidsomstandigheden. Daarnaast moet de overheid in slechte tijden wel bijspringen om de bedrijven overeind te houden. We willen hier gewoon weer echte democratische zeggenschap over hebben en zelf zorgen voor betrouwbare dienstverlening en een fatsoenlijke CAO.”

De motie van de SP om als Provincie een grotere rol te gaan spelen in het zelf realiseren van betaalbare woningen is niet in stemming gebracht. De SP organiseert hier binnenkort met andere partijen een breed debat over, hierna dient de SP de motie mogelijk opnieuw in.

Toezeggingen van het Provinciebestuur kreeg de SP op de voorstellen om de voedselanken in de Provincie verregaand te verduurzamen zodat hun kosten omlaag gaan en voor betere controle op het afval van de productie van zogeheten ‘zeer zorgwekkende stoffen’.

Helaas kreeg de SP nog niet voldoende steun om de marktwerking in het openbaar vervoer en de energievoorziening terug te draaien. Van Aelst is daarover in het geheel niet uit het veld geslagen: “Je ziet de druk vanuit de samenleving toenemen. De SP kreeg in korte tijd 60.000 handtekeningen op de gelanceerde petitie ‘Verlaag de kosten, nationaliseer de energie.’ Publieke diensten terugbrengen in publieke handen is bij de komende statenverkiezingen voor de SP hét kernpunt.

Reactie toevoegen

U bent hier