h

De provincie als projectontwikkelaar: “bouw zelf woningen”, zeggen deze partijen

18 januari 2023

De provincie als projectontwikkelaar: “bouw zelf woningen”, zeggen deze partijen

Op initiatief van de SP, PvdA, GL en het CDA staat vandaag het debat gepland over ‘zelf bouwen’. In aanloop naar de verkiezingen vinden de lijsttrekkers van de partijen dat de woningbouw sneller kan en willen dat de provincie zelf woningen bouwt. Met het debat vindt er voor het eerst een verkenning plaats door de provincie of de overheid zelf huizen moet bouwen.  

 In de commissie- en statenvergaderingen over wonen is deze optie een aantal keer benoemd, eerst door de SP, later ook door GroenLinks en de PvdA. Ook ligt er een aangehouden motie van de SP die GS oproept om hier onderzoek naar te doen. Vanmiddag spreken de Provinciale Staten voor het eerst uitvoerig over het onderwerp. De partijen willen in aanloop naar de verkiezingen in maart dat deze optie goed wordt onderzocht.   

Lies van Aelst, lijsttrekker voor de SP: “Wonen is een grondrecht, maar of mensen een huis kunnen vinden of niet wordt tot nu toe grotendeels aan de markt overgelaten, zo nu en dan gestimuleerd met subsidies. We kunnen inmiddels vaststellen dat de markt de woningnood niet oplost en dat het tijd is dat de overheid het heft in eigen handen neemt bij dit grondrecht. Wij zijn hier met elkaar verantwoordelijk voor, laten we die verantwoordelijkheid ook nemen.”  

GL-lijsttrekker Sinan Özkaya: “Het huidige college geeft voor het eerst subsidies om meer betaalbare woningen te bouwen. Maar die subsidie kan niet opboksen tegen de fouten in het systeem van de woningmarkt. De provincie moet daarom zelf de woningen bouwen die nodig zijn, als de markt het laat afweten.“  

PvdA-lijsttrekker Anne Koning: “Afgelopen vier jaar is er al een verdergaande rol opgepakt door de provincie. En dat werkt. Laten we dus kijken of we nog verder kunnen gaan.”  

In de commissie- en statenvergaderingen over wonen is deze optie een aantal keer benoemd, eerst door de SP, later ook door GroenLinks en de PvdA. Dit debat is een eerste verkenning.   

Debat is vanaf 14.00 live te volgen via deze link: https://pzh.notubiz.nl/live 

Reactie toevoegen

U bent hier