h

SP: Frauduleuze grondhandel aanpakken!

17 april 2023

SP: Frauduleuze grondhandel aanpakken!

Foto: MBZH / PZH

Speculeren met grond en daarmee op dubieuze wijze tonnen binnenharken moet bestreden worden. Dat vindt de Zuid-Hollandse SP, naar aanleiding van de serie artikelen die RTL Nieuws publiceerde, onder meer over de windhandel in grond van oud-minister Veerman (CDA). De SP-fractie heeft daarover vragen gesteld aan het Provinciebestuur.

Mensen werd wijsgemaakt dat te koop staande grond in de naaste toekomst snel in waarde zou stijgen, omdat de bestemming landbouw gewijzigd zou gaan worden in woningbouw. Daar klopte vervolgens helemaal niets van, maar de kopers hadden wel ongeveer het tienvoudige betaald van de werkelijke waarde. Wettelijk niet per se verboden, maar wel schandalig.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst heeft er geen goed woord voor over: “Niet alleen dupeer je zo argeloze mensen die zo hun spaarcenten kwijtraken, maar ook is er het gevaar dat toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen stil komen te liggen door de hoge prijzen van de grond. Die windhandel moet stoppen.”

In de schriftelijke vragen die de SP heeft gesteld doet de partij een beroep op de Provincie, maar ook aan de gemeentes om op hun websites en andere media actief te waarschuwen voor deze praktijken en aspirant-kopers te verwijzen naar de juiste kanalen voor informatie over de bestemming van percelen grond.

Van Aelst: “Wat ons betreft heeft de Provincie hier wel degelijk een rol te spelen. We hopen dan ook dat het Provinciebestuur de handschoen oppakt.”

Lees hier de vragen van de SP.

Klik hier voor de artikelen van RTL.

Reactie toevoegen

U bent hier