h

Omslag landbouwbeleid keihard nodig voor verbetering biodiversiteit

12 juni 2023

Omslag landbouwbeleid keihard nodig voor verbetering biodiversiteit

Foto: SP

De intensieve landbouw en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie zorgen voor een alarmerende achteruitgang in de vogelstand en biodiversiteit in de Provincie, zo blijkt uit recent onderzoek. Reden te over voor de SP om samen met de Partij voor de Dieren, D66 en Volt vragen te stellen aan het Provinciebestuur.

SP-Statenlid Frank Johan Hoogendam staat met volle overtuiging achter de vragen: “Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS, laat niets aan duidelijkheid te wensen over. We zien een afname van insecten, zoals vlinders, hommels en bijen, die essentieel zijn voor onze ecosystemen. Je kan het in je eigen tuin zien: de lucht is bijna leeg. Maar ook diverse vogelsoorten hollen achteruit als gevolg van de intensieve landbouw. Dit vraagt om onmiddellijke actie.”

Met de vragen willen de partijen te weten komen hoe de biodiversiteit in de agrarische gebieden zich heeft ontwikkeld de laatste 15 jaar en wat nu eigenlijk aan subsidies is verschaft voor agrarisch natuurbeheer in die periode. Hoogendam: “Natuurlijk is het beleid erop gericht geweest de biodiversiteit te verbeteren, maar als blijkt dat het niet heeft gewerkt, zul je de bakens moeten verzetten en andere maatregelen moeten nemen. Liefst zo snel mogelijk.

De vragenstellers roepen de provincie op om de aanbevelingen van het recente onderzoek in samenwerking met de EU op te volgen en concrete stappen te ondernemen om de negatieve gevolgen van intensieve landbouw aan te pakken.

Lees hier de ingediende vragen. Het Provinciebestuur moet binnen vier weken antwoord geven.

Reactie toevoegen

U bent hier