h

Loze beloften coalitiepartijen bestaanszekerheid en OV

9 november 2023

Loze beloften coalitiepartijen bestaanszekerheid en OV

In de campagne voor de aanstaande verkiezingen hebben coalitiepartijen GroenLinks/PvdA, CDA, VVD en BBB de mond vol over bestaanszekerheid en versterking van het openbaar vervoer. In het debat over de Zuid-Hollandse begroting voor 2024 bleef van die beloften weinig over. De gehele coalitie stemde keihard tegen voorstellen die de SP daarvoor indiende. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst reageert verbaasd.

Van Aelst: “Veel geld van de Provincie gaat zitten in klimaat, milieu en vervoer. Daar zitten tal van mogelijkheden om de sterk opgelopen kosten voor levensonderhoud te matigen, zoals verduurzaming van huizen en maatschappelijk vastgoed. Ook kan je het openbaar vervoer versterken en betaalbaarder maken. Dan doe je als Provincie echt iets voor bestaanszekerheid. Maar de coalitiepartijen geven niet thuis als wij met voorstellen daartoe komen. Onbegrijpelijk.”

Van Aelst doelt hiermee op een tweetal moties die de SP indiende bij de begrotingsbehandeling op 8 november. De ene gaf het Provinciebestuur de opdracht mee om een pakket maatregelen uit te werken op het gebied van bestaanszekerheid. Met de andere motie zouden Provinciale Staten de uitspraak doen dat het OV een volwaardig alternatief moet worden voor de auto en dat dit in beleid moet worden verankerd. Deze kregen dus geen steun van coalitiepartijen GroenLinks/PvdA, CDA, VVD en BBB.

“Alle mooie woorden die deze partijen, GroenLinks/PvdA voorop, in de campagne voor de Kamerverkiezingen hierover uitspreken blijken in de praktijk dus loze beloften. Dat heeft het debat dus wel duidelijk gemaakt. Het is een gemiste kans om ook als provincie het verschil te maken in het leven van mensen op een zo belangrijk thema.”,  aldus van Aelst.

Lees hier en hier de moties van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier