h

Investeringen noodzakelijk voor langetermijnontwikkeling OV

2 januari 2024

Investeringen noodzakelijk voor langetermijnontwikkeling OV

Foto: SP

Het is cruciaal om een langetermijnvisie op mobiliteit te ontwikkelen en flinke investeringen in het openbaar vervoer te doen. Dat pleidooi hielden FNV Spoor en reizigersorganisatie ROVER in het AD. Zonder die inzet loopt de boel namelijk gierend vast. De SP is het hier van harte mee eens en pleit al jaren voor verbeteringen van het OV.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst: “Ons recente onderzoek toont aan dat reizen met het openbaar vervoer goedkoper, sneller en frequenter moet, wil je mensen verleiden de auto te laten staan. Het is uitermate kortzichtig om beleid te voeren waarmee je exact het tegenovergestelde bereikt. Het is daarom goed dat ROVER en FNV Spoor dat pleidooi voor gerichte investeringen nu houden.“

In het SP-onderzoek werden de kosten en de reisduur van Statenleden naar het Provinciehuis per OV afgezet tegen die van de auto. Van Aelst: “Als je de uitkomsten ziet, dan snap je dat mensen afzien van reizen met het OV. Het is een verkeerde zuinigheid van het Rijk om geplande investeringen te schrappen, zoals in het AD wordt beschreven. Korte termijnbeleid dat we ook in ZH al jaren zien. Mensen kiezen uiteindelijk voor de auto omdat het OV er gewoon niet is. Onbegrijpelijk, niet sociaal en vervuilend.”

Reactie toevoegen

U bent hier