h

Volkskrant: Pak als overheid de regie op wonen en energie

14 januari 2024

Volkskrant: Pak als overheid de regie op wonen en energie

Foto: SP

In een commentaar in de Volkskrant roept hoofdredacteur Pieter Klok de overheid op de regie terug te pakken op volkshuisvesting en energie. Het heilige geloof in marktwerking is de werkelijke oorzaak van de woningcrisis en de problemen bij de energievoorziening, zo betoogt hij. Zou Klok het SP-verkiezingsprogramma onder zijn kussen hebben liggen?

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is uiteraard blij met dit geluid: “Steeds vaker zien we dat standpunten van de SP over het falen van de markt door maatschappelijke partijen en in de media worden overgenomen. De markt heeft geen belang bij een betaalbaar dak boven het hoofd voor iedereen, maar alleen voor de eigen winst. We hopen dat dit commentaar bijdraagt aan het hoogstnoodzakelijke anders denken over de volkshuisvesting. Druk van buitenaf is daarbij van groot belang.”

‘Publieke diensten in publieke handen’, was de titel van het SP-verkiezingsprogramma voor de Statenverkiezingen in 2023. Onderdeel daarvan was het terugnemen van de energievoorziening in overheidshanden. Van Aelst: “We roepen het al jaren: wat van belang is voor iedereen mag niet worden overgelaten aan commerciële partijen. De geesten lijken langzaam rijper te worden voor dit standpunt. Als SP zullen we al het mogelijke doen om de druk erop te houden.”

Reactie toevoegen

U bent hier