h

Incidenten met gevaarlijke stoffen in kaart

12 juli 2024

Incidenten met gevaarlijke stoffen in kaart

Het Milieualarmteam van de Zuid-Hollandse SP heeft in kaart gebracht waar de meeste incidenten met gevaarlijke stoffen plaatsvinden.  Met deze incidentenkaart wordt in één oogopslag zichtbaar waar de meeste incidenten gebeuren, en ook hoe vaak. Geruststellend is dat allerminst: het gaat om tientallen incidenten per jaar. De SP blijft verder graven.

De gegevens die de SP gebruikt zijn afkomstig van de Dienst centraal milieubeheer Rijnmond (DCMR), die bijhoudt welke incidenten er binnenkomen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (BRZO). In principe zijn die gegevens openbaar, maar overzichtelijk zijn ze allerminst. Met de visualisatie van de SP is dat euvel verholpen.

Op de kaart van Zuid-Holland zijn alle incidenten van maart 2019 tot november 2023 te zien. Bij elke melding komt er een bolletje bij op de kaart, zodat zichtbaar is waar de incidenten zich voordoen. De bolletjes blijven staan, en naarmate er meer incidenten gemeld worden, groeien de bolletjes. Niet verbazend is dat het Botlek-gebied de meeste meldingen kent, op de voet gevolgd door de Europoort en de Maasvlakte.

De aard van de meldingen is zeer divers.  De meeste bedrijven doen hun meldingen met een CIN-melding (Centraal Incidenten Nummer). Die meldingen vallen uiteen in drie categorieën: gevaar (G), zonder gevaar (Z), of brand (B). De brandmeldingen worden dan weer onderverdeeld op basis van de vraag of de brandweer erbij moest komen. De andere twee categorieën worden onderverdeeld op basis van de vraag waar de gevaarlijke stoffen terecht zijn gekomen: in de lucht, in het water of in de bodem.

De incidentenkaart is te vinden op de website van fractievertegenwoordiger Benjamin Broersma, die de kaart ontwikkelde. 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier