h

SP wil bespreking van gerechtelijke uitspraak inzake rechtszaak Comol5 versus Provincie Zuid-Holland

7 augustus 2024

SP wil bespreking van gerechtelijke uitspraak inzake rechtszaak Comol5 versus Provincie Zuid-Holland

De SP wil in de commissievergadering van 4 september direct een inhoudelijke bespreking over de gerechtelijke uitspraak en de consequenties daarvan voor de Provincie inzake de Corbulotunnel. De Provincie moet door het achterhouden van informatie 6 miljoen betalen aan bouwbedrijf Comol5. SP Statenlid Iris van de Kolk heeft hier een wijzigingsverzoek voor de nu voorgestelde planning voor gedaan.  

Van de Kolk: ‘Deze gerechtelijke uitspraak heeft de nodige consequenties voor de Provincie waaronder dat er 6 miljoen over de balk gegooid moet worden omdat de Provincie haar werk niet heeft gedaan. We willen van de gedeputeerde weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke les hij hier uit leert. Ook hadden wij graag al in een eerdere fase meer details gehad over de zaak, desnoods in besloten kring.’

In de brief van GS staat dat de Provinciale Staten pas half oktober worden geïnformeerd over de vervolgstappen van GS, maar de uitspraak van de rechter heeft directe consequenties. Daarom wil de SP 4 september een bespreking over het achterhouden van informatie ten aanzien van het bestemmingsplan voor de realisatie van de Corbulo tunnel (N434) tijdens de aanbestedingsprocedure. 

Hierbij wil de SP weten:
-  Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de Provincie een referentie ontwerp heeft geleverd aan de potentiële bouwers dat niet voldoet aan het bestemmingsplan?
- Waarom is de fout in het referentie ontwerp versus het bestemmingsplan niet eerder gemeld aan alle potentiële bouwers?
- Wat zijn de consequenties voor de bestaande budgetten door deze planologische, bestuurlijke en financiële misser?
- Waarom is PS niet door GS officieel geïnformeerd over de ins- en outs van deze zaak en moeten wij dit uit de pers vernemen?
- Welke organisatorische en politieke lering trekt GS uit de uitspraak van de rechter?
- Welke vervolgstappen overweegt GS te nemen?

De SP hoopt dat er duidelijke antwoorden komen op deze urgente vragen.

Reactie toevoegen

U bent hier