h

Aandacht voor landschap en cultuurhistorie in afwerking Rijnlandroute

18 maart 2016

Aandacht voor landschap en cultuurhistorie in afwerking Rijnlandroute

Foto: SP / Provincie Zuid-Holland - Rijnlandroute in beeld

Ten opzichte van de oorspronkelijke plannen is de inpassing van de Rijnlandroute sterk verbeterd, ook in cultuurhistorisch en landschappelijk opzicht. Zo komt er geen bypass door de Oostvlietpolder en blijft de molen Zelden van Passe gespaard. Vervoersgedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) zal aandacht voor het waardevolle landschap en de cultuurhistorie meenemen in de afwerking van de weg, zo zegde hij vorige week toe aan de SP.

Op de tekeningen kruisen verschillende plaatsen recreatieve fiets- en wandelpaden de Rijnlandroute. Dit is onder meer bij de tunnelmonden, de Veenwetering, de fietstunnel onder de A4 en bij de Meerburgerwetering.

SP-Statenlid Hans Slooter stelde vorige week tijdens de commissievergadering Verkeer en Milieu voor om op deze plaatsen aandacht te besteden aan het waardevolle landschap en de cultuurhistorie, bijvoorbeeld middels informatieborden of afbeeldingen op kale fietstunnelmuren.

Dit alles onder het motto: 'als je veel moeite doet om het landschap zo veel mogelijk te sparen, is het goed om op mooie en educatieve wijze uit te leggen wat er zo waardevol aan is'. Ook bijvoorbeeld bodemprofielen en informatie over planten en dieren komen hiervoor in aanmerking.

Langere tunnel
Op initiatief van de SP trok het vorige provinciebestuur honderd miljoen euro uit voor betere inpassing van de Rijnlandroute. Hiermee is het ontwerp flink verbeterd. In de oorspronkelijke voorstellen liep de weg nog op maaiveld door de Oostvlietpolder, in een open bak door Voorschoten en slechts licht verdiept langs de Stevenshof.

Bij mogelijke ruimte in de aanbesteding heeft grotere afstand van de tunnelmond tot de Stevenshof voor de SP prioriteit. Tijdens de vergadering vroeg Slooter opnieuw naar deze mogelijkheid. Gedeputeerde Vermeulen gaf aan een langere tunnel niet realistisch te vinden, maar bij een eventueel aanbestedingsvoordeel 'kan er over gedacht worden'.

Meer informatie:

https://zuid-holland.sp.nl/nieuws/2014/12/prioriteit-bij-betere-inpassing-stevenshof

U bent hier