h

Adermolen in Rijpwetering gered van verzakking

15 mei 2017

Adermolen in Rijpwetering gered van verzakking

Foto: MBZH

De Adermolen in Rijpwetering dreigde te verzakken door de bodemdaling in het Veenweidegebied. Gelukkig is met steun van de provincie het tij gekeerd. Met behulp van stalen buizen is de molen voorzien van een nieuwe stevige fundering in de slappe bodem. SP-gedeputeerde Rik Janssen zette de gerestaureerde Adermolen afgelopen vrijdag officieel in beweging.

Door de restauratie kan de Adermolen weer doen waarvoor hij gebouwd is: het op windenergie drooghouden van de Aderpolder. Met de nieuwe fundering kan dit hulpgemaal voor het Hoogheemraadschap Rijnland weer jaren mee.

Succes
De SP maakt zich al jaren met succes sterk voor het behoud van de Zuid-Hollandse molens. Molens zijn niet alleen aantrekkelijke blikvangers in het landschap. Op veel plekken leveren ze ook nog steeds een belangrijke –en energieneutrale! – bijdrage aan het behoud van droge voeten.

Inzet
De Adermolen is onderdeel van de Rijnlandse Molenstichting. Deze werd onlangs aangemerkt als officiële ‘professionele organisatie voor monumentenbehoud’. Naast de professionals blijven de vele vrijwilligers onmisbaar voor behoud van de molens. Rik Janssen roemde vrijdag hun enorme inzet.

Meer informatie:

U bent hier