h

Bezoek aan twee bijzondere molens op Nationale Molendag

17 mei 2017

Bezoek aan twee bijzondere molens op Nationale Molendag

Foto: Wim Metselaar

SP-Statenlid Wim Metselaar bezocht afgelopen zaterdag twee bijzondere molens: Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam en molen De Vlieger in Voorburg. De SP in Zuid-Holland maakt zich al jaren sterk voor behoud van de molens. Zo is Zuid-Holland op ons initiatief de eerste provincie die in groot onderhoud van molens investeert. Het plan is om deze regeling te verlengen tot 2020.

Metselaar is blij met het plan om de subsidieregeling voor het draaiend houden en (groot) onderhoud van molens te verlengen: ‘Voor maar liefst 98% van de Zuid-Hollandse molens wordt gebruik gemaakt van subsidie om ze in goede staat te houden. Het in stand houden van dit erfgoed is belangrijk voor onze inwoners, voor het toerisme en voor de economie. Daarnaast leveren veel molens als (hulp-)gemaal ook nog steeds een belangrijke, energieneutrale bijdrage aan het droog houden van de vele polders in Zuid-Holland’.

Salamander
Houtzaagmolen de Salamander was afgelopen zaterdag werkend te zien. Een flinke sequoiastam werd voor deze gelegenheid keurig in planken gezaagd. Aanvankelijk was deze molen, die omstreeks 1771 na een brand is herbouwd, ernstig in verval geraakt en bestemd voor de sloop. Omdat sloop te duur was, is dit toch niet gebeurd. In 1985 is de molen dankzij Stichting Opbouw Salamander wel vakkundig ontmanteld. Dit met de bedoeling hem later in ere te herstellen.

In 1989 is de molen met financiële steun van de overheid, bedrijven en particulieren herbouwd op de huidige plek langs de Vliet. Op de molen wordt nu nog steeds hout gezaagd voor parketvloeren, meubels, scheepsrestauratie, koets- en wagenbouw. In het begin van de twintigste eeuw is nog een stoommachine aan de molen toegevoegd om ook tijdens windstilte te kunnen werken. Deze machine is ook mooi gerestaureerd en nog werkend te zien.

De Moolenmeester
Bij de Salamander hoort ook een educatief centrum: de Moolenmeester. Hier wordt de boeiende geschiedenis van Leidschendam, de Vliet en de rol van de molen hierin in beeld gebracht. Er wordt gewerkt met films, teksten, objecten, rondleidingen en speciale lessen voor basisschoolkinderen. Het in tradionele stijl gebouwde pand van de Moolenmeester werd in 2015 geopend. Het kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van onder meer de provincie Zuid-Holland.

De Vlieger
Molen de Vlieger in Voorburg, genoemd naar de eerste eigenaar Arij de Vlieger, is de oudste poldermolen in Nederland. De molen was afgelopen zaterdag voor de gelegenheid voorzien van opvallend versierde wieken in Mondriaanstijl. Een leuke verwijzing naar de schilderijen van molens uit het vroegere oeuvre van de schilder, waarvan binnen drie replica’s waren te zien. Meest opvallend aan deze molen is het fraaie interieur. Dit geeft een mooi beeld van de dagelijkse leefomgeving van eerdere bewoners uit inmiddels vervlogen tijden.

Meer informatie:

U bent hier