h

Interview met Lies van Aelst over gaswinning in Zuid-Holland: 'Niet doen!'

12 juli 2017

Interview met Lies van Aelst over gaswinning in Zuid-Holland: 'Niet doen!'

Foto: PZH

‘Minister Kamp woont duidelijk niet in Groningen. Hij ondervindt blijkbaar niet aan den lijve hoe erg het kan zijn. Blijkbaar is hij ook niet bezig met duurzame alternatieven.' Dit zei SP-fractievoorzitter Lies van Aelst op Stadsomroep Schiedam over Kamps steun voor gaswinning in Zuid-Holland. Ze wil samen met álle betrokken gemeenten en provincies een vuist maken. ‘Inclusief natuurlijk Groningen, als zwaar getroffen ervaringsdeskundige.’

Van Aelst was afgelopen zondag te gast in het programma Mens en Samenleving van Stadsomroep Schiedam. Ze is ook nog te beluisteren in De Late Avond, een gezamenlijk project van 11 lokale omroepen in deze regio.

Vorige week nam ze in Provinciale Staten het initiatief voor een door alle partijen –behalve VVD en PVV– gesteunde motie die oproept tot verzet tegen de plannen voor gaswinning op verschillende locaties in Zuid-Holland. Plannen die ook stevig indruisen tegen het Zuid-Hollandse energiebeleid.

Van Aelst: ‘Zuid-Holland investeert deze periode honderd miljoen in de noodzakelijke omschakeling naar duurzame energie. Dat is voor de provincie echt een enorm bedrag. Laat Kamp dat ook doen. In plaats van weer te blijven hangen in fossiele energie.'

‘De gevolgen zijn namelijk voor de gewone inwoners. Aan hun kapotte huizen gaan veel Groningers zelf ook kapot. Voor de gasgiganten gaat geld duidelijk voor alles. Voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland geldt dat niet. Dat hebben we onze gedeputeerde nu heel duidelijk meegegeven.'

Uiteindelijk beslist de rijksoverheid over de plannen, maar de provincies en gemeenten praten dus wel degelijk mee. Van Aelst: ‘Daarom is het zo belangrijk dat wij, Woerden, Gouda, Utrecht en Groningen samen optrekken. Samen sta je sterker. Samen tel je meer mee. En onze mening is luid en duidelijk nee.’​

U bent hier