h

Protesteren tegen gaswinning heeft zin...dus doe mee op 28 oktober!

10 oktober 2017

Protesteren tegen gaswinning heeft zin...dus doe mee op 28 oktober!

Foto: SP

Protesteren tegen gaswinning in het Groene Hart heeft zin. Dit SP-standpunt kreeg vorige week steun uit wetenschappelijk hoek. Volgens bijzonder hoogleraar Boogers in het AD hebben inwoners, provincies en gemeenten weliswaar geen formele beslismacht, maar moet minister Kamp onze bezwaren wel degelijk serieus meewegen. Op 28 oktober organiseert de SP daarom een protestactie tegen mogelijke gasboringen in het Groene Hart.

Gaswinning leidt in ons land al decennialang tot aardbevingen en milieuvervuiling. De SP wil dat dit stopt. Dit is mogelijk, omdat er alternatieven zijn. Om het Groene Hart te beschermen, voert de SP ook hier actie tegen gaswinning.

Op 28 oktober organiseren de SP-afdelingen Woerden, Gouda en Alphen aan den Rijn, de Statenfracties van Utrecht en Zuid-Holland en de SP-fractie in de Tweede Kamer een bustour langs de plekken in het Groene Hart waar Vermilion wil gaan boren naar gas.

Fractievoorzitter Lies van Aelst (Zuid-Holland) vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich bewust worden van de risico’s en opstaan tegen de plannen. Van Aelst: ‘We zien wat gaswinning in Groningen aanricht. Beschadigde monumenten, beschadigde huizen en moegestreden mensen.

Door de zachte, zakkende veenbodem in het Groene Hart zijn de risico’s hier, ondanks de kleinere gasvelden, ook groot. Groningen maakt ook pijnlijk duidelijk hoe stroperig en ontmoedigend de schadeprocedures vaak zijn. Voorkomen is hierbij dus veel beter dan genezen’.

Ze waarschuwt ook dat gaswinningsbedrijven behalve de bekende locaties bij onder meer Haastrecht en Papenkop nog meer plaatsen in het vizier kunnen hebben. ‘Vaak wordt dat pas bekend bij concrete vergunningsaanvragen. Dat moeten we voor zijn. Oftewel: géén nieuwe gaswinningen in het Groene Hart.​'

Aanmelden
Graag vóór 19 oktober via: info@laathetgroenehartnietbarsten.nl

Meer informatie:

U bent hier