h

Interview met Lies van Aelst over fonds voor bouw van meer betaalbare woningen: ‘Veel mensen zitten in een veel te duur huis. Dat is heel erg schrijnend.’

23 maart 2018

Interview met Lies van Aelst over fonds voor bouw van meer betaalbare woningen: ‘Veel mensen zitten in een veel te duur huis. Dat is heel erg schrijnend.’

Foto: corporatie.nl / bewerking van: https://www.flickr.com/photos/corporatienl/5030554814/in/photolist-czNGtY-8f9X2h-8f9Xaj-ahCNmH-8zJYzk-8f6EGT-9Bv3

Veel te hoge woonlasten, helemaal geen woning kunnen vinden, jongeren die noodgedwongen langer thuis wonen: het tekort aan betaalbare woningen in Zuid-Holland zorgt voor schrijnende situaties. ‘We zijn dus erg blij dat het provinciebestuur eindelijk wil gaan investeren in de bouw van meer betaalbare huizen', aldus fractievoorzitter Lies van Aelst afgelopen zaterdag tijdens een interview op Omroep Hoeksche Waard.

Van Aelst zei in het programma Nieuwsradio Hoeksche Waard woongedeputeerde Bom-Lemstra snel ‘het hemd van het lijf te gaan vragen’ over details over de oprichting en uitvoering van het fonds. De gedeputeerde zelf zei vorige week tijdens een CDA-verkiezingsbjieenkomst in Alphen aan den Rijn dat het fonds miljoenen moet gaan bevatten en er binnen een jaar zou kunnen zijn.

De SP vindt al jaren dat de overheid veel meer kan en moet doen om te zorgen voor betaalbare woningen. Sinds de corporaties in de jaren 1990 zijn geprivatiseerd zijn er naast vele schandalen met wanbestuur –denk bijvoorbeeld aan Vestia–  veel minder betaalbare woningen gebouwd. Ook zijn er veel woningen gesloopt, verkocht en door huurverhogingen buiten de sociale huursector geplaatst.

Gemiddeld verdwijnen er nog steeds 119 sociale huurwoningen per dag, zo rekende de Woonbond onlangs uit. Hierbij gaat het om woningen met minder dan 710,68 euro aan kale huur, een bedrag dat voor veel mensen al hoog is. ‘Betaalbare woningen zijn duidelijk het allerhardst nodig van allemaal’, aldus Van Aelst. 'Heel goed dus dat daar nu eindelijk werk van wordt gemaakt’.​

Contact
Heb jij ook noodgedwongen veel te hoge woonlasten voor je inkomen? Of op een andere manier moeite met het vinden van een passende woning in Zuid-Holland? Sta je bijvoorbeeld al jaren op de wachtlijst zonder resultaat? Neem dan contact op via onderstaande website over de woningnood in Zuid-Holland, een gezamenlijk initiatief van GroenLinks, PvdA en SP. 

Meer informatie/uitzending terugluisteren:

U bent hier