h

Minder zwerfvuil, ergernis, kosten en dierenleed: provincie steunt SP-voorstel voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie

2 april 2018

Minder zwerfvuil, ergernis, kosten en dierenleed: provincie steunt SP-voorstel voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie

Op initiatief van de SP gaat ook de provincie Zuid-Holland zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. Dit samenwerkingsverband van in totaal zo'n 550 gemeenten, provincies en andere organisaties zet druk op de Rijksoverheid om het systeem voor statiegeld in ons land snel uit te breiden naar kleine pet-flesjes en blikjes. Dit leidt tot minder zwerfafval, ergernis, kosten en dierenleed en meer duurzaamheid.

‘Veel mensen storen zich aan zwerfafval’, aldus fractievoorzitter Lies van Aelst. ‘Daarbij kost het bakken met geld om het steeds weer op te ruimen en veroorzaakt het veel dierenleed. Bijvoorbeeld wanneer koeien het inslikken en als het in de plastic-soep in zeeën en oceanen belandt’.

Duurzaamheid is een ander doel van de motie die ze afgelopen woensdag indiende. ‘Statiegeld stimuleert hergebruik en een meer circulaire economie. Daarnaast leidt statiegeld volgens cijfers van onderzoeksinstituut CE Delft tot 80% minder zwerfafval. Dat betekent fors minder afvalverbranding en CO2-uitstoot.’

Brede steun
Behalve de ondertekenaars SP, GroenLinks, CDA, SGP&ChristenUnie, de PvdD, D66, 50PLUS, de groep Verkoelen en de PvdA stemde ook de VVD afgelopen woensdag voor de motie voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie. De PVV stemde als enige partij tegen het voorstel.

Kabinet
De Tweede Kamer sprak vorige week over zwerfafval en hergebruik. Het kabinet wil het initiatief vooralsnog bij het bedrijfsleven en gemeenten laten. Pas als zij de aangescherpte doelen niet halen, komt er per 2021 statiegeld op kleine flesjes. Dit gaat de Statiegeldalliantie niet ver en snel genoeg.

Meer informatie:

U bent hier