h

Mogelijk illegale helivluchten Ypenburg: SP en andere partijen willen snel uitsluitsel en zo nodig hard optreden

16 april 2018

Mogelijk illegale helivluchten Ypenburg: SP en andere partijen willen snel uitsluitsel en zo nodig hard optreden

Samen met de fracties van GroenLinks, D66, SGP en CU, PvdA, PvdD en 50PLUS heeft de SP vanmorgen opheldering gevraagd bij het provinciebestuur over mogelijke illegale helikoptervluchten vanaf helihaven Ypenburg. Als dit inderdaad na onderzoek het geval blijkt, willen de partijen dat het provinciebestuur de verleende luchthavenregeling voor deze locatie per direct intrekt.

De fracties willen onder meer van het provinciebestuur weten of het inderdaad klopt dat er al sinds 2013 dagelijks minstens één keer vanaf Ypenburg is gevlogen, zoals de Telegraaf onlangs meldde. De vraag is waarom Provinciale Staten hierover niet zijn geïnformeerd bij de bespreking van de beoogde verlenging van de luchthavenregeling in februari.

Ook zijn de fracties benieuwd naar de resultaten van het lopende handhavingstraject van DCMR over de overschrijding van de TUG-ontheffing door de exploitant. De SP maakte in februari opnieuw bezwaar tegen de helihaven. Fractievoorzitter Lies van Aelst stelde toen dat de eerdere overschrijding van de ontheffing door de exploitant ‘bar weinig vertrouwen geeft voor de toekomst’.

Daarbij blijven commerciële helivluchten wat de SP betreft een duur en zwaar vervuilend speeltje voor de rijken. De lusten voor de kleine groep die het zich kan veroorloven, wegen niet op tegen de overlast en veiligheidsrisico's voor een hele grote groep omwonenden. Helivluchten voor hulpdiensten zijn voor de SP uiteraard wel een groot goed.​

Meer informatie:

U bent hier