h

Belangrijke stad en dag in de geschiedenis: Vlaardingen, 29 juli 1018

13 juli 2018

Belangrijke stad en dag in de geschiedenis: Vlaardingen, 29 juli 1018

29 juli 1018. Op deze dag wonnen de troepen van graaf Dirk de Derde de Slag bij Vlaardingen. Ze versloegen het veel grotere leger van van Duitse keizer. Deze bijzondere overwinning legde de basis voor het latere Graafschap Holland, dat zou uitgroeien tot het machtige Gewest Holland binnen de Republiek der zeven Provinciën. Een belangrijk moment in de geschiedenis dus. Met steun van de provincie wordt de Slag bij Vlaardingen het hele jaar door herdacht.

Statenlid Wim Metselaar: ‘Het verhaal van Dirk is een bijzondere geschiedenis. Met zijn listige legertje en hulp van de Vlaardingse boeren verslaat hij de grote machtige keizer. Daarnaast begint hier de geschiedenis van Holland zoals we dat al eeuwen kennen, met de typische molens en dijken.

Vlaardingen herdenkt de slag het hele jaar door met onder meer tentoonstellingen in Museum Vlaardingen en allerlei evenementen. Dit gebeurt met steun van de provincie. De SP steunt dit van harte. Geschiedenis is belangrijk: wie de wereld wil veranderen, moet weten hoe hij in elkaar steekt.’

Geschiedenis van de slag
Vlaardingen lag duizend jaar geleden aan een belangrijke handelsroute tussen Engeland en de keizerlijke handelsplaats Tiel. Graaf Dirk was een opstandige graaf in het keizerrijk. Hij bouwde een grote burcht vlak langs de rivier de Flarding en liet kooplieden hoge tol betalen. Dit irriteerde de Duitse keizer.

Als straf stuurde de keizer een leger heel zwaar bewapende soldaten op de graaf af. De drassige omgeving was in het voordeel van Dirk. Na de overwinning kreeg hij steeds meer de vrije hand in dit deel van het keizerrijk. Vlaardingen werd een belangrijke handelsnederzetting met een eigen munt.

Dirk ontginde ook op grote schaal het land. Moerassen veranderden in vruchtbare landbouwgrond. Zo ontstond het typische Hollandse landschap met molens. Dirk kreeg de eretitel ‘Grondlegger van Hollands Zelfstandigheid'. Deze tekst staat nog steeds op zijn standbeeld bij het Vlaardingse stadhuis.

Meer informatie:

U bent hier