h

Terugluisteren: Statenlid Bart Vermeulen bij De Late Avond over achteruitgang groen erfgoed

8 december 2018

Terugluisteren: Statenlid Bart Vermeulen bij De Late Avond over achteruitgang groen erfgoed

Foto: SP

Geriefhoutbosjes, koebochten, schurvelingen: allemaal namen voor groene elementen in het landschap met oorspronkelijk vaak een agrarische functie. Zo zijn koebochten kleine bosjes waar de koeien werden gemolken. Net als geriefbosjes leverden ze ook hout voor de boer. Anno nu is dit groene erfgoed nog steeds belangrijk voor de biodiversiteit en de landschappelijke kwaliteit. Statenlid Bart Vermeulen vertelt bij De Late Avond over zijn inzet om de achteruitgang ervan te stoppen.

Vermeulen stelde vorige maand schriftelijke vragen aan het provinciebestuur over de toestand van het groene erfgoed in Zuid-Holland. Hij maakt zich zorgen omdat het op veel plaatsen wordt verwaarloosd of verdwijnt. Daarmee verdwijnen ook de vele, soms bijzondere planten- en dierensoorten die erin leven.

Volgens onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is van alle groene landschapselementen die in 1850 in Nederland aanwezig waren, nog geen drie procent over. Ook andere onderzoeken laten een zorgwekkend beeld zien.

Vermeulen roept het provinciebestuur op deze achteruitgang te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door partculieren en gemeenten meer bewust te maken van het belang van dit erfgoed en hen goed te informeren over onderhoud en bescherming.

Gemeenten kunnen het groene erfgoed in de buitengebieden ook beschermen door het op te nemen in bestemmingsplannen, zoals de gemeente Montfoort nu al doet. Vermeulen pleit ook voor een proefproject, waarbij in een specifiek gebied de groene landschapselementen gericht worden beschermd.

De Late Avond
De Late Avond is een radioprogramma dat voor en samen met lokale omroepen in Zuid-Holland wordt gemaakt. Het combineert muziek met nieuws uit de streek en is iedere werkdag tussen 23.00 uur en middernacht te horen op dertien lokale omroepen in Zuid-Holland en een aan de Costa Blanca Spanje.

Meer informatie & terugluisteren:

U bent hier